Gazdaság

2010.10.13. 17:03

Gesztenye: szedni olcsó, venni drága

Vége a gesztenyeszezonnak, a kisebb zalai ültetvényekről, a szőlőhegyeken a telek végén szórványban álló öreg fák alól elfogy a tüskés házból előbújó csemege. Ahol a saját szükségletnél több volt a termés és értékesítették, idén sem lehetnek elégedettek. Ha csak ki nem vitték a piacra, kilónként eladni. Mert a felvásárlóknál nagyon szerény árat fizettek érte.

Hajdu Péter

- Szeptember huszadika után kezdett érni a gesztenye, onnantól három-négy héten át a feleségemmel szinte mindennap kimentünk a hegyre összeszedni. Most már szinte nem is éri meg a fáradságot és az üzemanyagköltséget a begyűjtés. Csak sajnálja az ember otthagyni. Száz forintot fizettek kilójáért a felvásárlónál. Igaz, egy napja felemelték a felvásárlási árat 120 forintra, de csak a legvégén, amikor elfogyott. Már vagy tizenöt éve, hogy csak ennyit adnak érte. De közben minden rettenetesen megdrágult, a gesztenye pedig csak értéktelenedik, ezt tartom felháborítónak - osztotta meg velünk bosszúságát Hahóton Szabó Zoltán.


A nyugdíjas férfival felmentünk a hegyre, ahol mintegy 2400 négyzetméteres területű szép gesztenyésük van. Egy része még édesanyjáé volt, mint mondja, van olyan öreg fa, amit gyermekkora óta ismer. Aztán 1985-86-ban maga is telepített hozzájuk, így ma 40-50 közötti a termő gesztenyefáik száma.

- Idén 450 kilót szedtünk össze a feleségemmel, 45 ezer forint jött össze. De abból 5 ezret levonhatunk az üzemanyagra, mert ma már nem tudunk gyalog kijárni, kocsival megyünk - utal a 70. évében járó férfi a több mint két kilométer távolságra, amit a gesztenyésig megtettünk.

- Vigyázzanak, itt hó nélkül is lehet szánkózni, idén vagy háromszor lecsúsztam már a telek aljába  - figyelmeztet bennünket Szabó Zoltán a fák alatt a rendkívül meredek oldalra, ami nedves fűben igencsak csúszós. Elmondja, sokszor reggeltől késő délutánig szedegették ott a termést, aminek jó részét még gumikesztyűben ki is kellett pucolni a rajta maradt tüskés fondorból.
- Jobb vigasz híján az ember arra gondol, nálunk mindig a termelő kapja a legkevesebbet. Az,  aki a legtöbbet küszködik, és ez nem csak a gesztenyére, másra is igaz.

A zalaegerszegi piacon is körülnéztünk gesztenyeügyben. A csemege aktuális ára ott kilónként 500 forint volt, két árusítónál érdeklődtünk.

- Zalakaroson van területünk, ismerem a felvásárlók átvételi árait. Az a véleményem, annyiért valóban nem érdemes nagyban leadni a gesztenyét. Nálunk évente 150-200 kiló jön össze belőle, úgy gondolom, jobban járok, ha Kanizsáról elhozom az egerszegi piacra. Itt 500-600 forintért is elmegy a gesztenye a forgalmasabb piaci napokon - mondja Szűcs Lóránt.

Mellette, Emmerné Erdélyi Lívia a Kanizsa melletti Főrhénci-hegyről hozta el a gesztenyéjüket.
- Nem csak gesztenyét árulok, mást is kihozok a piacra, így természetesen nem adom le a felvásárlónak ezt sem. Egerszegre pedig azért jövök el, mert úgy látom, itt többet lehet értékesíteni.


Mi alakítja az árakat?
A térség legnagyobb gesztenye felvásárlási központja Iharosberényben van, ahol tegnap érdeklődtünk az árakról. Balázs András őstermelőtől megtudtuk, évek óta a szemre szebb, de a hazait meg sem közelítő ízű olasz gesztenye nyomja a magyar termés árát. Idén, bár a tavalyinál jóval kevesebb termett, a magyar gesztenye zöme mégis apróbb szemű lett. Náluk az aprót 80-90 forintért vették át, a feldolgozók által keresett, úgynevezett vegyes gesztenyéért 120-130 forintot adtak a kereskedők. Ritka, de létezik az igazán nagyszemű termés is, amiért 180-200 forintot fizettek kilónként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!