Gazdaság

2010.09.20. 05:29

Előnyben a kistermelő?

Szeptember 15-től kikerültek a közbeszerzési törvény hatálya alól az élelmiszer-alapanyagok, például a hús, a zöldség, a gyümölcs és a tojás. A kormányzat ezzel a kistermelők piacra jutását szeretné megkönnyíteni.

Hajdu Péter

 Például a zalaegerszegi iskolai közétkeztetés, úgy tűnik túl nagy falat lenne a kistermelőknek. Mint Büki László, a megyeszékhelyi iskolai és óvodai étkeztetés szinte egészét ellátó Zalagast Kft. ügyvezetője elmondta, szakmai szempontból üdvözli a kistermelők helyzetbe hozására irányuló törekvést.

- Biztos, hogy a tőlük vásárolt nyersanyag friss és finom, egészséges áru, ez kétségtelen előny lehet a felhasználóknak is. A mi esetünkben azonban a nagyságrend jelenti a problémát. Naponta 6800-7000 adag ebédet főzünk, és ehhez megfelelő nagyságú árufedezet kell. Mi például csak burgonyából hetente 25 mázsát használunk a főzéshez, az alapanyag beszerzésünk évente 350-370 millió forint. Egyelőre ekkora árufedezetet nem látok kistermelőnél - mondta az ügyvezető.

Megemlítette, ennek a mennyiségnek kistermelőktől történő megvásárlására egy beszerző csapatot kellene létrehozni, úgy viszont már nem biztos, hogy megérné.

Zalalövőn naponta 400 személyre főznek az iskolában, oda járnak át ebédelni a hivatali dolgozók is. Ács Farkas Ernőné élelmezésvezető azt mondja, régen, jó tíz évvel ezelőtt vásárolhatott a környékbeli gazdálkodóktól alapanyagot, és jó tapasztalatai vannak a minőséget illetően. Később a közbeszerzési törvény nem tette már lehetővé ezt, de most ismét megnyílt az út a helyi kistermelő számára, akiket szívesen előnyben részesítenének. Kérdés, tudnak-e élni a lehetőséggel?

 

- Hallottuk a változást, hogy ismét lehet kistermelőtől az étkeztetéshez szükséges alapanyagot vásárolni. Már kerestek is engem közülük, például egy helyi tojástermelő is szívesen szállítana a konyhára. Ebben a kérdésben azonban egyedül nem dönthetek. Három évre szóló szerződések alapján dolgozunk a beszállító kereskedőkkel, és a jelenleg is érvényes szerződést idén év elején írtuk alá, három évre. Úgyhogy ebben a kérdésben a feletteseim döntenek. Amíg más utasítást nem kapok, tartanom kell magamat az eddigi gyakorlathoz. Egyébként jók voltak a kistermelői tapasztalataim - mondta Ács Farkas Ernőné, a zalalövői iskola élelmezésvezetője.

 

Zalabérben, mint Csóti Zsuzsanna körjegyzőtől megtudtuk, 2008-tól a költségtakarékosság jegyében vállalkozóval kötöttek szerződést a helyi étkeztetés biztosítására, és elégedettek vele, a vállalkozó beszerzésébe nem szólnak bele. Hasonló választ kaptunk Pakodon is, ahová a Vásártér Bt. szállítja az ebédet. A vállalkozás három településre főz, naponta több mint 500 adag ételt.

 

- Kereskedőktől szerezzük be az alapanyagokat. Szeretnénk segíteni a helyi kistermelőkön, de még nem ismerjük pontosan ennek a szabályait. Elég sok a macera a beszerzéssel, mindent le kell papírozni. Ahhoz például, hogy biztonságos zöldséget vegyünk, csak olyantól vásárolhatunk, aki permetezési naplóval igazolja a termelés biztonságát - válaszolta Katona Tibor, a cég társtulajdonosa.

 

● A közétkeztetést végző intézmények szeptember 15-tôl közvetlenül a helyi termelőktől is vásárolhatnak többek között nyers húst, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást és tejtermékeket.
● Aki kistermelőként akar működni, annak először regisztráltatnia kell magát a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kerületi hivatalainál.
● Házilag levágott baromfit értékesíthet a kistermelő, de otthon vágott emlős állat húsát csak a falusi vendégasztalnak, vagy helyi rendezvényen adhatja el. Közétkeztetésbe csak a vágóhídon vágott emlősállat húsa vihető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!