Gazdaság

2010.08.16. 05:50

Vigyázat! Pár ezer helyett milliókat

Sok magyar nem köt biztosítást, ha külföldre utazik. Úgy vélik, bankkártyájuk vagy Uniós Egészségbiztosítási Kártyájuk révén minden esetleges költségüket megtérítik később.

Horváth Viktória

 

Persze a legtöbb utas abban bízik: szükség esetén a bankkártyába épített biztosítás fedezi majd a költségeket, holott legtöbbször ezekhez minimális kártérítési összeg tartozik. Kevesen tudják: még a magas presztízsű arany- vagy platinakártyák biztosítási fedezete is csak mindössze 10 millió forint. Pedig például egy amerikai úton bekövetkező kisebb baleset során is, legalább a duplája az orvosi költség. A legtöbb bankkártya kerete pedig 3 millió forintos összeghatárig nyújt segítséget az utazónak, ez viszont egy európai kórházi ellátásra sokszor nem is elég.

A külföldre utazó honfitársaink többsége azért nem költ még balesetbiztosításra is, mert úgy gondolja, a szomszédos országok egyikébe utazik, például Horvátországba, s ilyen rövid úton nem történhet nagy baj. Vagy ha mégis, akkor onnan gyorsan hazajuthat és itthon kezeltetheti magát. Ám sokan csak apróságokra gondolnak ilyenkor, de a legrosszabbra is számítani kell. Például egy váratlan elhalálozás esetén még egy szomszédos országból is jelentős összeget kell fizetnünk a szállításért és a tárolásért: akár több százezer forintos tétellel számolhatunk.

- Sokan nincsenek azzal sem tisztában, hogy az Európai Biztosítási Kártya és a bankkártyás biztosítás esetében is nem kis arányú önrész terheli meg az utazót - mondta el Gerencsér Mária.

Az Egészségbiztosítási Pénztárnál kiváltható ingyenes EU-kártya érvényes az uniós tagállamokban, ám csak a kijelölt állami egészségügyi központokban, s mindez nem fedezi az esetleges autós- és poggyászkárokat, a fennálló önrész összegét vagy a vizitdíjat, de nem segít az utólagos visszatérítéses alapon működő ellátás esetében sem.

Az utasbiztosítást kötők nagyobb hányada a csoportosan utazók köréből kerül ki, ám a válság alatt jelentősen visszaesett a számuk. Ha a család két gyermekkel is utazik, az utasbiztosítás megkötésekor érdemesebb a családi kedvezményt igénybe venni, hiszen így olcsóbb mint külön biztosítást kötni a két gyerek részére, ráadásul az ügyintézést is meggyorsíthatja.


Többen keresik viszont a gépjármű assistance szolgáltatást: ha külföldön lerobban az autónk, élhetünk a biztosítás adta lehetőségekkel. Ezt a fajtát föleg azoknak érdemes megkötniük, akik idősebb autóval indulnak hosszabb útra és már nem érvényes a gyári assistance szolgáltatásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!