Gazdaság

2010.08.04. 07:06

Válság idején előre menekültek

Jelentős, több száz millió forintos fejlesztésbe kezdett az olaj- és gázipari beszállító a lovászi Oiltech Kft. A mintegy másfél évtizede működő magyar vállalkozás nemcsak új piacokat talált, kapacitását is növelni tudta.

Gyuricza Ferenc

A lovászi központú Oiltech Kft. 2008-ban kezdett jelentős mértékű fejlesztésbe, amikor a gazdasági válság első jelei már mutatkoztak. Mint azt a cég ügyvezető igazgatója, Ferencskó Zoltán elmondta, a biztos talpon maradás, illetve a nemzetközi piacok meghódítása érdekében az előre menekülés stratégiáját választották, s európai szintű vállalkozássá fejlesztették a céget.

- Évente mintegy 250-300 millió forintot fordítunk fejlesztésre - magyarázta a cég ügyvezetője. - Ennek jegyében két új csarnok építésébe fogtunk, az egyiket már birtokba is vettük, míg a másik átadása szeptemberre várható. Ezek a csarnokok nemcsak korszerűbb munkakörülményeket biztosítanak a dolgozóinknak, de a technológiai fejlődés lehetőségét is megteremtették. Nyolc éve ugyanis elkezdtünk a korábbi fő profilt jelentő csőszerelés, vezetéképítés és technológiai szerelés mellett nyomástartó készülékek előállításával is foglalkozni. A már átadott csarnok, illetve az ahhoz tartozó szemcseszórós technológiával működő felületkezelő és festőüzem tizenöt méter hosszú, öt méter széles és öt méter magas berendezések gyártására biztosít lehetőséget. Szeptemberben pedig üzembe helyezzük azt a CNC vezérlésű plazma-lángvágót, amely bármilyen felület megmunkálását lehetővé teszi.

 

Ferencskó Zoltán hozzátette: a fejlesztések fő célja az volt, hogy az olaj- és gáripari berendezések terén saját kollektívájukra támaszkodva fővállalkozói tevékenységet tudjanak végezni. Ehhez megfelelően kvalifikált szakemberekre van szükség, ami a tervezői team kivételével ma már biztosított. Megrendeléseik mintegy hetven százaléka érkezik hazai piacról - legjelentősebb partnerük a MOL Nyrt., amely többek között a szőregi stratégiai gáztározó kiépítéséhez vette igénybe az Oiltech szakembereit, de a Magyarországon koncessziós kitermelői joggal rendelkező valamennyi vállalkozással partnerti viszonyban állnak. A külföldi partnerek közül az osztrák OMV, valamint egy jemeni vállalkozás a legjelentősebb, előbbivel egy konzorcium keretein belül állnak üzleti kapcsolatban, a közel-keleti országba pedig olajipari üzemekhez szállítanak technológiai berendezéseket.

 

 

- Az Oiltech Olajipari Technológia Szerelő és Vezetéképítő Kft. a Magyar Olajipari Rt.-ből jött létre privatizáció útján 1994-ben

 - A társaság jogelődje már az 1950-es években működött, építési-szerelési egységek közreműködésével állították üzembe a magyarországi olaj- és gázmezők termelő létesítményeit, valamint a finomító bázisokat

-  A cég alkalmazottainak száma mintegy száz fő, de további harminc fő dolgozik a vállalat közvetlen érdekeltségében

-  A kft. 2009. évi árbevétele elérte a hárommilliárd forintot, ez mintegy duplája a 2008. évi forgalomnak. A növekedés elsősorban a MOL Nyrt.-től érkezett megrendelésnek köszönhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!