Gazdaság

2010.08.03. 02:40

Finisben az aratás: Zalában jó az idei átlagtermés

A végéhez közeledik az őszi búza aratása a megyében. Az eddigi, a véglegeshez nagyon közel álló termésátlag megegyezik a tavalyival, és jóval magasabb az országos átlagnál.

Hajdu Péter

 

Zala megyében ezelőtt két-három héttel összesen 25611 hektárnyi búza aratásának álltak neki a gazdálkodók, a tavalyi 30600 hektárral szemben. A mintegy 5 ezer hektáros különbség részben a repce térnyerésének, illetve a vetésforgó alakulásának tudható be.

- A falugazdászok jelentései szerint eddig az őszi búza 94 százalékát aratták már le, 24133 hektárról takarították be a termést. Eddig összesen 113642 tonna búzát arattak, ami azt jelenti, hogy a megyében 4709 kilogramm a hektáronkénti átlagtermés. Ez körülbelül akkora átlagtermés, mint amekkorát tavaly is sikerült produkálni a zalai termelőknek - mondta az igazgató.

 


Farkas Gyöngyvér hozzátette: a zalai átlag jóval fölötte van az országosnak, amely a múlt hét végén 3,8 tonna volt hektáronként. A különbség annak is köszönhető, hogy Zala megyét az ország más részeivel ellentétben eddig elkerülték a természeti csapások.

Országosan gyengébb minőségről, és a sokfelé megjelenő fuzárium-fertőzésről is szóltak a hírek. Mi a helyzet e tekintetben a megyében? - kérdeztük a földművelési igazgatóság vezetőjétől.

- A felvásárlóktól úgy tudjuk, nem okoz gondot a fuzárium-fertőzés, e szempontból úgy a takarmány-, mint az étkezési búzákban határértéken belül vannak a készletek - hallottuk az igazgatótól.

Az eddigi búzatermés 60 százaléka bizonyult étkezési minőségűnek, s a termés döntő részét szárítani sem kellett. A múlt pénteken leesett 18 milliméter mennyiségű eső sem befolyásolta a gabona nedvességtartalmát. A tavalyinál jelentősen jobb árakat érnek el idén a zalai búzatermesztők, az elmúlt időszakban folyamatosan felfelé mozdultak az árak. Az étkezési búza tonnánkénti ára 37-38 ezer forint körül alakul, a takarmánybúzáé pedig 34-35 ezer forint.

● Mintegy 3,8 millió tonna lehet az idei búzatermés az országban, jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése után.
● Az előző öt év átlagtermése a minisztérium adatai szerint 4,2 tonna volt.
● Lefelé módosították az Európai Unió idei búzatermésére vonatkozó elôrejelzést. Eszerint az idén 129,5 millió tonna búzatermés várható, ami elmarad a tavalyi 129,8 millió tonnától. A korábbi várakozás 133 millió tonna volt.
● Európában 25 százalék körül emelkedett a gabonafélék ára az elmúlt hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!