Gazdaság

2010.07.20. 06:29

Mennyit fizet a búza?

A múlt héten megyénkben is megkezdődött a búza aratása. Pillanatnyilag alatta marad a termésátlag a több évre visszamenőleg érvényes átlagnak.

Hajdu Péter

 

Tavaly 30 ezer hektár körül mozgott a búza termésterülete, idén a repce javára csökkent le mintegy 5 ezer hektárral.

- A termelőktől kapott tájékoztatás szerint egyelőre 4,1 tonna körül alakul hektáronként a búza átlagtermése, ami nem éri el az elmúlt évek zalai átlagait. Ez utóbbi 4500-4700 kilogramm körül alakult korábban. Többnyire azok a termelők kezdték meg már a hét végi eső előtt az aratást, akik étkezési búzára specializálódtak, és náluk mintegy 80 százalékban meg is valósul az étkezési minőség. Igaz, ők magasabb költséggel is dolgoznak. A kisebb termelőknél akadnak elsősorban minőségi gondok. Nem biztos, hogy megvan minden szükséges gépük, és csak akkor tudnak nekiállni a munkának, ha a nagytermelő végez, és odaér a gép. Az eső utáni minőségi-mennyiségi adatokról még nem tudunk - közölte az igazgató.

 


A múlt héttől megindult a búza beszállítása a Zalacereália Kft. tüskeszentpéteri malmába is. Kiss Imre ügyvezető elmondta, a hét végi eső nem okozott akkora problémát, mint az előző időszak forrósága.

- A közelmúlt száraz forróságában megsült a gabona a kalászban, és a sikértartalom minősége, a sikér terülékenysége romlott - említ Kiss Imre ügyvezető egy malomipari szempontot.

Az árakról érdeklődve annyit közölt a malomipari vezető, hogy a takarmánybúza kilójának ára most 30 forint körül alakul, az étkezési pedig 35-36 forint a piacon. Mint hozzátette, az árak terén bizonytalanság uralkodik, s nem tudja, megmondani, az jár-e jól, aki ennyiért eladja, vagy aki kivár.

- Mi ebben a bizonytalanságban csak a következő pár hónapra elegendő készletet vásárolunk egyelőre, de azt ki is tudjuk fizetni - tette hozzá a malomipari cég vezetője.

A Zal-Agro Zrt.-nél Tahin Dezső vezérigazgató elmondta, zökkenőmentesen megy náluk az aratás, a Zalaszentgrót környéki 10 milliméter eső nem ártott a termésnek.

- Nálunk 4,5 tonna körül alakul a termésátlag, és a minőség is jó. Most egy a célunk, hogy a lehető leggyorsabban raktárba kerüljön a termés, mert ha újabb eső jön, ronthat a minőségen.

A Zal-Agro Zrt. a búzából zömmel vetőmagot állít elő, ami árban magasabb kategóriát képvisel a kenyérgabonánál, de mintegy 200 hektárról ők is malmi búzát takarítanak be. A jelenlegi árakról érdeklődve a vezérigazgató közölte, most még mindenki spekulál, a malmok is.

- Ez az alacsony ár szerintem átmeneti dolog, nem hiszem, hogy ezért el kel-lene adni a búzát. Meg kell várni, amikor már tudjuk, mi van a magtárban, alaposan meg kell nézni a minőségétés utána lehet megegyezni - mondta.

KALÁSZTÓL A LISZTIG

A gabonatermelők alacsonynak tartják a jelenlegi búzaárakat. Az egyik mezőgazdasági cég vezetője elmondta, amikor 42 fort a tőzsdén az euróbúza ára, akkor nem adhatja el 35-ért, hanem raktározza vagy külföldön értékesíti. Kiss Imre, a gabonafelvásárló Zalacereália Kft. vezetôje ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a lisztárak alacsonyak. Véleménye szerint a jelenlegi búzaárak és a piaci termelôi várakozások 30 százalékkal magasabb lisztárat vetítenek elôre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!