Gazdaság

2010.07.23. 02:29

Felhagy a javítással a Zelka

Hosszú évtizedek után e hónap legvégén felhagy a szervizeléssel a Zelka. Vasalóink, hűtőink és mosógépeink persze eztán sem maradnak javítatlanul, a tevékenységet ugyanis augusztus 1-jétől egy fővárosi székhelyű cég viszi tovább - a megszokott helyen.

Varga Lívia

- A döntés hátterében egy közgyűlési határozat áll - bocsátja előre Györe Ernő, a Zelka Zrt. kereskedelmi és szolgáltatási igazgatója. - Tulajdonosaink nagy része már nem dolgozik a cégnél, nyugdíjas lett, elköltözött, ez motiválta az antennarendszer és most a szolgáltatáshoz elengedhetetlenül szükséges raktárkészlet és tevékenység értékesítését.

Mindez nem szakítja meg a folytonosságot, a váltásból az ügyfelek mindössze annyit érzékelnek majd, hogy augusztus 1-je után a Zelka Zrt. helyett már a Szabó Família Kft. tulajdonában levő Orczy Alkatrészáruház végzi a javításokat. A helyszín sem változik, a kft. ugyanis a jól ismert telephelyen folytatja a szolgáltató tevékenységet, tudjuk meg Szabó Andrástól, a cég tulajdonosától és ügyvezetőjétől.

S nem csak a helyszín, a dolgozók egy része is a régi marad, az Orczy Alkatrészáruház ugyanis négy alkalmazottjából hármat a Zelkától vesz át.

- Kezdetben négy fővel kívánjuk működtetni a szervizt, szándékaink szerint azonban folyamatosan bővítjük majd a létszámot, s komoly műszaki és infrastrukturális fejlesztéseket is tervezünk. Eltérő üzletpolitikánkból adódóan a korábbiaknál nagyobb súlyt fektetünk a bőséges áruválasztékra, a szerviztevékenység ugyanis önmagában nem termel nyereséget. S emellett persze a garanciális javítások terén igyekszünk minden olyan gyártóval szerződést kötni, amellyel a Zelka is kapcsolatban állt - fogalmaz Szabó András.

A jelenleg 28 embernek munkát adó, budapesti székhelyű Szabó Família Kft. 1992 óta foglalkozik alkatrészkereskedelemmel. Kiskereskedelmi boltjuk mellett ma már nagykereskedelmi raktárral és - bolttal is rendelkeznek, szervizeléssel négy éve foglalkoznak.

- Már régóta kacérkodtunk a vidéki üzletnyitás gondolatával, s mivel a Zelkával jó ideje üzleti kapcsolatban állunk, kézenfekvő volt a döntés - válaszolja Szabó András a miért pont Zalaegerszeg kezdetű kérdésünkre.

S hogy mennyiért cserélt gazdát a tevékenység? Kiderül: gyakorlatilag ingyen.

- Egy szervizért ma pénzt adni nem éri meg, pontosan azért, mert nagyon nehezen hozható ki gazdaságosan - jegyzi meg Szabó András.

- Ami engem az egyeztetések során motivált, hogy a dolgozóimnak munkahelye legyen, a lakosságnak pedig megmaradjon a szervize, és hogy a raktárkészletet a lehető legkisebb veszteséggel tudjuk értékesíteni - reagál Györe Ernő. - S mivel a vevő egy raktárbázist hoz majd létre itt, a megegyezés része, hogy a megmaradt tevékenységünkhöz szükséges alkatrészeket kedvező árréssel tudjuk majd megvásárolni tőle.

A Zelka ugyanis, ahogy tavaly a kábeltévé-hálózatot sem teljes egészében értékesítette, a szervizrészleg egyes tevékenységeit is tovább folytatja.

- A híradástechnikai és háztartási gépek javítása mellett jó ideje foglalkozunk klímaszereléssel, ipari és kereskedelmi hűtőrendszerek telepítésével, szervizelésével, valamint vagyonvédelemmel, s ezt a jövőben is folytatni kívánjuk - jelenti ki az igazgató, megjegyezve, a cég profilja a javítási igény csökkenésével párhuzamosan bővült: a színház hangosítása a május 1-jei felvonulások hangosításából eredeztethető, a vagyonvédelmi rendszerek telepítése és szervizelése a videójavításokból nőtt ki, míg a hűtőgépszerelők egy részéből klímaszerelő lett. - Alkalmazottaink 80 százaléka vagy itt végezte már szakmai gyakorlatát is, vagy ez az első munkahelye, s évtizedek óta itt dolgozik. A továbbképzésük folyamatosan biztosított volt, így nagy esély van arra, hogy mindenki el tud helyezkedni, többük már konkrét ígéretekkel is bír.

A szervizrészleg jelenleg 20 alkalmazottal működik, volt idő azonban, amikor ennél jóval többen dolgoztak a cégnél.

- A Zelka történetében a legnagyobb szervizlétszám 58 fő volt. Sokáig egyedüli szerviz voltunk az országban, ahol minden elektromos gépet javítottak, s az összes gyártóval, azaz mintegy 35 céggel, garanciális szerződésünk volt, ami az alkatrész utánpótlást is garantálta. A készülékek minőségi változásával, az emberek szemléletének alakulásával és az alkatrészek drágulásával párhuzamosan azonban egyre csökkent a javítások s így az alkalmazottak száma is - meséli Györe Ernő, aki 40 éve, még a gelkás időkben lett a szerviz vezetője. A javító-szolgáltató cég múltja ugyanis hosszú évtizedekre tekint vissza. Működését még az 1959-ben alapított országos Gelka Vállalat keretében kezdte meg, ami 1972-ben bomlott megyei hálózatra. Ekkor összesen 132 dolgozóval működött a társaság - a megye több településén. A Zelka 1983. január 1-jén alakult önálló, magántulajdonú céggé, zalaegerszegi telephellyel. Ebben az időben a szolgáltatás mellett már antennahálózat-építéssel és különböző ipari tevékenységekkel is foglalkozott a társaság.

A TÉVÉTŐL A SOKOL RÁDIÓIG

Évtizedekkel ezelőtt, még a Zelka elődjénél a Gelkánál, átlagosan 13 ezer garanciális és fizető javítást végeztek havonta. Ez az évek múltával fokozatosan csökkent háromezerre, az utóbbi esztendőkben pedig ezer körülire mérséklődött. Idén júniusban például 1480 meghibásodott készülékkel foglalkoztak a szerelők. A skála egyébként széles, a javításra váró készülékek közt a tévé, a mosó- és mosogatógép éppúgy megtalálható, mint a villanyborotva és a Sokol rádió...   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!