Gazdaság

2010.06.18. 06:57

A veszélyes anyagokat kötelező regisztráltatni

A vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályozásról, s a regisztrációs feladatokról szólt tegnap a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezte REACH Konferencia 2010.

Kelemen Valéria

Dr. Major Jenő, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet főigazgató helyettese a kémiai biztonságról szólva kiemelte: a napjaink legfontosabb népegészségügyi problémáit jelentő, nem fertőző krónikus betegségek kialakulásának hátterében mintegy 85 százalékban vegyi anyagokkal való találkozás áll. Szabályozni kell tehát a vegyi anyagokkal való tevékenységet, ennek érdekében fogadták el 2006-ban az EU kémiai biztonsági jogszabályát, a REACH-ot. - Korábban a hatóságokra hárították a felelősséget, most a vegyi anyagok előállításában, behozatalában, kereskedelmében és felhasználásában érintett vállalkozásokra terhelődik az elsődleges felelősség - mondta dr. Major Jenő. - A nagy tömegben, a legalább 1 tonna mennyiség felett gyártott vegyi anyagok, illetve a kiemelten veszélyes vegyszerek esetében a jogszabály 2010. december 1-jéig ír elő az unióban regisztrációs kötelezettséget. Ha a szigorú határidőig nem kerül sor regisztrációra, nem lehet gyártani, forgalmazni, alkalmazni, vagy az EU területére behozni ezeket a vegyi anyagokat. Az azonos vegyi anyagokat gyártók vagy forgalmazók közösen regisztrálhatnak, miáltal lényegesen olcsóbb a regisztráció, s megoszlik az ezzel kapcsolatos komoly terhelés.A vegyi anyagok számos betegséget okoznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!