Gazdaság

2010.03.08. 16:28

A hideg kedvez a tavaszi munkának, fagykárról eddig nem tudni

Eltűnt a hó, de szinte tél van, a határban hajnalban mínusz tíz fokig is leesik a hőmérséklet. Ugyanakkor megkezdték a kora tavaszi munkákat a mezőgazdaságban.

Hajdu Péter

- Most direkt jó nekünk ez a fagy, mert ez a terület nagyon nedves, itt megáll a víz. A reggeli, kora délelőtti órákban, amíg a fagytól kemény a talaj, könnyebben tudunk dolgozni - mondja Nova határában a rakodógép vezetője, Gyarmati Norbert.

Két társával, Bóbics László és Papp Ferenc traktorvezetőkkel a novai határban, a Zalatárnok-Tófej Mezőgazdasági Kft. őszi árpa tábláján dolgozott tegnap reggeltől a gépesített brigád.

- Ahogy süti a nap, a föld teteje már kezd egy kicsit olvadni, csúszkál a gép - így Bóbics László.

A rakodógép felemeli a két darab, egyenként 7 mázsás műtrágyás zsákot, Bóbics László megnyitja a zsákokat, s a szórógépbe ömlik a közel másfél tonna nitrogén műtrágya. A traktoros indul is az 54 hektáros táblára, folytatja az őszi árpa fejtrágyázását.


A mezőgazdasági vállalkozásnál hétfőn kezdték meg a kora tavaszi munkákat, a fejtrágyázással. Vajon nem kell tartani a hótakaró nélküli földeken a fagyoktól? - kérdeztük dr. Tolvaj Győző ügyvezetőt.

- Komoly gondot már nem okoz a fagy, noha a környéken ma hajnalban mínusz tíz fok volt. Akkor kellene ettől tartani, ha már megindult volna a növények tavaszi fejlődése. A vetések szépen megerősödve kerültek ki a hó alól, de még nem csökkent le a fagytűrő képességük, reméljük nem lesz baj, ha nem tart hosszú ideig ez a hideg. A repcét azonban néhol megviselte a téli hó. A fejlettebb táblákon nagyok voltak már a növény levelei, és volt, ahol olvadás után visszafagyott a hó, és több helyen elhaltak a tőlevelek. Azonban a repce is behozza ezt. Ez a március eleji szokatlan hideg véleményem szerint esetleg két héttel veti vissza a fejlődést - mondta többek között a cég vezetője.

Mint Farkas Gyöngyvértől, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóságának igazgatójától megtudtuk, a megyében a múlt héten többfelé is megkezdődtek a munkák, a tavaszi szántással és fejtrágyázással. Az igazgató megerősítette, a fagyok annyiban kedveznek, hogy rá lehet menni a földekre, viszont fagykárról egyelőre nem érkezett a termelőktől bejelentés. Az idei tervezett vetésterületek változása kapcsán elmondta, egyelőre annyi látszik, hogy a kalászosok rovására mintegy 2000 hektárral nagyobb területen vetnek repcét. Ennek részben az olajosnövény viszonylag jó ára, és a vetésforgóban betöltött szerepe az oka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!