Gazdaság

2010.01.06. 06:29

Madárcsicsergés, bivaly- és szarvasbőgés mellett pihenhet a vendég

Éves szinten megközelítőleg ezer vendégéjszakát töltenek el a településre látogatók az 1998-ban felújított szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastélyban. Ezzel, valamint a különböző családi és társadalmi rendezvényekkel az önkormányzat tulajdonát képező épület önfenntartóvá vált.

Szabó Judit

- Tulajdonképpen nem teszünk mást, mint amire a nagynevű elődök is vállalkoztak annak idején - utalt Dávid István a kastély korabeli jellegére. - Szécsisziget a XIII- XIX. században az Andrássy-Szapáry família 11 nyári lakának egyike volt, ahol egymást látták vendégül a család tagjai. Persze, akkor még nem falusi turizmusnak nevezték mindezt, de a cél és a tartalom is ugyanaz volt, mint amivel ma foglalkozunk, csendes helyen és nyugodt körülmények között, madárcsicsergés, bivaly- és szarvasbőgés mellett pihenni. Jelenleg maximum 45 személyt tudunk fogadni, ez a szám elsősorban a gyerekcsoportok esetén érvényes. A szobákat ugyanis oly módon rendeztük be, hogy azok az igényeknek megfelelően könnyedén átalakíthatóak legyenek. A tömegszállás mellett egyedi igényeket is ki tudunk szolgálni, különböző konstrukciókban, még nászutas lakosztályunk is van. A célunk az volt, hogy család- és gyermekbarát szálláshelyeket kínáljunk a térségbe látogatóknak, s az eddigi tapasztalatok azt mutatják, szándékainkat eddig sikerült is megvalósítanunk.

Dávid István hozzátette, éves szinten mintegy ezer vendégéjszakát töltenek el náluk a turisták, ezzel Szécsisziget Lenti térségének idegenforgalmában jelentős szerepet játszik. Az épület kihasználtságát jellemzi, hogy a szállásfoglalásoknak, valamint a hatvan fős rendezvényteremre alapozott különböző családi és társadalmi eseményeknek köszönhetően sikerült rentábilisan üzemeltetni a kastélyt. A község első embere szerint jelen gazdasági körülmények között már ez is nagy eredménynek számít.

A polgármester azt is elmondta, az elmúlt öt év során számos funkciót kapott a kastély. A rendező Tompagábor Kornél ötlete alapján itt rendezték meg a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház által megszervezett úgynevezett színház-építő tábort, de természetvédő, és kerékpáros csoportok, zenélő és táncoló fiatalok egyaránt megfordultak már náluk.

- Vannak fejlesztési terveink, hamarosan akár már télen is működtetni tudjuk a vendégszobáinkat - folytatta Dávid István. - Emellett elkészítettük a magtárszárnyra vonatkozó felújítási terveket is, ám hogy abból a beruházásból mikor lesz valami, ma még nem lehet megmondani. Túlságosan sok olyan épület van az önkormányzat tulajdonában, amely felújításra szorulna, a fejlesztési lehetőségeink pedig szűkösek.


KASTÉLYTÖRTÉNET
Az Andrássy-Szapáry kastély a mai állapotában egy L alakú épületet képez, melynek lakószárnya északkeleti-délnyugat tengelyű. Északkeleti oldalához csatlakozik a magtár. A volt istállókat és a kapuépítményt – ezek a délkeleti oldalon álltak – 1945 után lebontották. A felújítást megelőző vizsgálatok kimutatták, hogy a teljes területén alápincézett épület legidősebb része a magtár. Az is kiderült, hogy a kastélyszárnynak csak egy része volt emeletes, a többi eredetileg földszintesnek készült.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!