Gazdaság

2009.11.18. 07:08

Borban az egészség - kicsiben orvosság

Borban az egészség. Eképp költhetjük át az egyébként igazságot emlegető mondást, ha a pintes szőlő boráról beszélünk. Az ősi Kárpát-medencei fajtából a világon csak Veress János csáfordi hegyén található, nem túl sok, mintegy másfél hektárnyi ültetvény.

Sámel József

- A bor hosszú évezredek óta az emberiség legkiterjedtebben fogyasztott élvezeti itala. E szerepe mellett gyógyító célból történő alkalmazása, annak különböző módjai végigkísérik a történelmet. Tudományos igényű megközelítéssel a mérsékelt alkohol fogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálatai mintegy harminc éve kezdődtek. A pintes boráról kapott visszajelzések alapján vetődött fel a gondolat, hogy egy tudományos vizsgálat állapítsa meg e bor pozitív hatásait az emberi szervezetre - tudtuk meg Veress Jánostól.

A tudományos munka vezetője dr. Fehér János belgyógyász professzor az orvostudomány doktora volt, aki egyben az orvosbiológiai és klinikai tesztvizsgálatokat is irányította. A nagyműszeres analitikai vizsgálatokat a Kertészeti Egyetem Borászati tanszékének professzora, dr. Kállay Miklós koordinálta. Az iskolázó pinceműveletek, feldolgozás-technológiai variációk, borkezelések, rutinanalitikai és organoleptikus vizsgálatok és ezek alapján történt kidolgozását dr. Mayer János igazgató vezetésével a Badacsonyi Kutató Intézet végezete.

A több mint hároméves széles körű kutatómunka során érdekes és rendkívül biztató és kimagasló pozitív élettani hatásokat bizonyító eredmények születtek. Összesen harminckét férfi és nő fogyasztotta a fajtát, előbbiek napi három, utóbbiak kettő decilitert ittak. A szervezetükben induláskor és befejezéskor is vérvizsgálatot végeztek, hogy követni tudják a változásokat.

- Bebizonyosodott, hogy a pintes bor mérsékelt, napi 1-2 deciliternyi fogyasztása csökkentette a vér zsír szintjét, az inzulin rezisztencia csökkenését eredményezi, a cukorbetegség kialakulására hajlamos egyéneknél - ismertette az eredményeket. - Növeli a HDL koleszterin szintet, rendezi az inzulin mértéket, csökkenti a diabétesz kialakulásának gyakoriságát, mindezek által jelentős védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. A pincészetünkben előállított pintes kedvező élettani hatása azzal magyarázható, hogy a bor nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan anyagokat, tudományos nevén polifenolokat, melyeknek a szabadgyök fogó hatása és redukáló képessége nagyobb, mint a többi fehérbor fajtáké. Előnyös hatása van a trombózis folyamatának csökkenésére, valamint az erek tágulásának növelésével a szív- és érrendszeri halálozás és az agyi stroke betegség következtében kialakult halálozás mérsékléséhez vezet. Kiderült, a fajtában olyan hatóanyag is megtalálható, mely a svédek által gyártott madárinfluenza elleni szintetikus gyógyszerben is jelen van. Az orvosok ugyancsak rábukkantak azokra a daganatölő hatóanyagokra is, melyek a vörösborokban vannak jelen.

Persze csak a bor mértékletes fogyasztása az, ami tudományos megalapozottsággal kedvező hatást gyakorol az emberi szervezetre. Természetesen igaz ez a pintesre is.A Ptes az egyik legősibb Kárpát-medencei szőlőfajta, amit a filoxéravész után örökre eltűntnek nyilvánítottak. Aztán 1968-ban Németh Márton kutató talált néhány tőkét a Mecsek lábánál, Cserkút mellett, majd az ország több pontján összesen tizenkét hektáros törzstelepet alakítottak ki. Ebből csak a csáfordi másfél hektáros ültetvény maradt fenn. Csak a mértékletes fogyasztás gyakorol pozitív hatást az emberi szervezetre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!