Gazdaság

2009.09.21. 05:46

Az FBI már öt évvel ezelőtt figyelmeztetett a gazdasági válság lehetőségére

Zalaegerszeg - Vezető pénzügyi szakemberek állítják: a válság elkerülhető lett volna. Ezt támasztja alá a tény: az FBI már 2004. szeptemberében arra figyelmeztetett, járványszerűek lehetnek a jelzáloghitelekkel kapcsolatos csalások.

zaol.hu


Amerikában a válság kitörése előtt kétféle ember kapott hitelt: a boldog s a boldogtalan...

A pénzügyi tanácsadók Davosa. Így jellemzik azt a nemrégiben Párizsban megrendezett világkonferenciát, melynek nemzetközileg elismert résztvevői a válság legnyomasztóbb kérdéseire keresték a választ. Sági Péter regisztrált pénzügyi tervező a minap a számviteli főiskolán beszélt a genfi székhelyű Független Pénzügyi Tanácsadók Szövetségének rendezvényéről.

- A törvényalkotók a vilá-gon mindenütt a pénzügyi piacok szigorúbb szabályozásával válaszolnak a válságra, noha a szakemberek véleménye teljesen egyértelmű: nem több, hanem jobb szabályozásra lenne szükség - kezdte előadását Sági Péter, hozzátéve: a legkeményebb (nem látványos, ám hatékony) pénzmosás elleni szabályok Szingapúrban vannak. Elvük: az alvó macska magához vonzza a patkányokat.

A konferencián felvetődött a pénzügyi szakemberek felelősségének kérdése is. A résztvevők abban egyetértettek, a válság előrelátható, s ily módon elkerülhető lett volna, hiszen egyenes következménye volt a korábbi felelőtlen gazdasági, politikai döntéseknek.

- A krízishez hozzájárult a Bazel II 2004-es bevezetése, hiszen a nemzetközi szabályozás minimálisra csökkentette a bankok számára előírt szavatolótőke, azaz a biztonsági tartalékok összegét - magyarázta az előadó. - Rossz döntésnek bizonyult az 1933-as válság-törvény hatályon kívül helyezése is, mely többek közt a kereskedelmi és befektetési banki tevékenység különválasztásáról rendelkezett.

Az előadók bírálták Bush adócsökkentő politikáját, illetve az önerő nélküli hitelezés támogatását is, mondván, Amerikában a válság kitörése előtt kétféle ember kapott hitelt: a boldog s a boldogtalan...


Nagyszüleink is ismerték az elvet: először tegyünk félre, s a maradékból költsünk

A kerekasztal-beszélgetések során a pénzügyi szektor felelősségének kérdése is szóba került. A szakemberek e témában arra a következtetésre jutottak: fel kell számolni az információhiányt, a rossz döntésektől pedig a pénzügyi tanácsadók kell, hogy megvédjék az ügyfeleket. A befektetői és pénzügyi világ kapcsolatával kapcsolatban a kompetenica fontosságát hangsúlyozták. Tanácsuk: ha nem értesz egy pénzügyi terméket, ügyfélként ne vedd meg, tanácsadóként pedig ne add el. Kiemelték a pénzügyi tanácsadó s az ügyfél közti jó kapcsolat, a józan ész s a pénzügyi oktatás fontosságát.

- Az emberek az alapvető fogalmakat, mint részvény, kötvény, nominál és reál kamat, sem értik, bankválasztásánál pedig a pénzintézet lakóhelyhez való közelsége, valamint a parkolási lehetőség a legfontosabb döntési szempont, a kamat s a kondíciók csak eztán következnek - sorolta a pénzügyi tanácsadó, a bank klub, a közgazdasági társaság s a számviteli főiskola közös rendezvényén.

A tőzsdén történelmi árfolyamok vannak, hiszen tőzsdeválságok korábban is voltak. A krízis tehát elkerülhető lett volna, állapították meg a szakemberek, ha használjuk a történelmi adatokat, tudást, tapasztalatot, a gazdaság ugyanis ciklikusan mozog.

- Nagyszüleink is ismerték az elvet: először tegyünk félre, s a maradékból költsünk - tette hozzá Sági Péter. - Nincs szükség új pénzügyi rendszerre, ha tanulunk a régiből.

A résztvevők konklúziója: a válság mellékhatásaként kialakult bizalomvesztés a biztonságot nyújtó független pénzügyi tanácsadók felé tereli majd az embereket, így a következő öt évben ezen szakemberek akár harminc százalékkal is növelhetik piaci részesedésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!