Gazdaság

2009.08.12. 07:29

GE fényforrásgyár: aggódnak a jövőjükért

Nagykanizsa - Továbbra sem tudni, hogy mi a szándéka a GE felső vezetésének a fényforrás üzletággal. A nagykanizsai gyárban éppen leállás van, ám furcsamód a hagyományos izzólámpákat most is gyártják.

Sámel József

Szóval a leállás csak részleges, a normál lámpákat gyártó egységben ugyanis gőzerővel folyik a termelés. A bennfentesek szerint ez az utolsó nagyobb megrendelés, a hagyományos lámpákat 2013-ig az Európai Unióból teljesen kivonják, sőt, az Egyesült Államokban is hasonló lépést fontolgatnak. A piac drasztikus zsugorodása természetesen a munkahelyekre is drámai hatással volt, van és minden bizonnyal lesz is. A legfrissebb hírek szerint már Amerikában is több gyár bezárásáról döntött a GE. A szakszervezetek ezért akarnak tárgyalóasztalhoz ülni, a vállalat első emberének, Jeff Immeltnek nemrég levelet is küldtek.

- Valóban aggodalommal töltenek el minket azok a hírek, amelyek eljutottak hozzánk - mondta Hederics István.

A Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének vezetője elsőként azt említi, hogy a cégvezetés a jövőben korlátolt felelősségű társaságként kívánja működtetni a vállalatot. - Azt is hallani, hogy a GE jelentősen csökkentené a magyarországi termelést, s ezzel együtt a foglalkoztatottak számát is, noha az elmúlt három évben már így is közel 30 százalékkal - 3500 fő - csökkent az ágazatban dolgozók létszáma - folytatja Hederics István.

Mint megtudtuk: a szakszervezeti vezetők az amerikai vállalat elnökének írt levelükben nem kerteltek, konkrét válaszokat várnak Jeff Immelttől.

- Híreink szerint a fényforrás üzletág globális átvilágítása határozott céllal és valószínűleg meghatározott eredménnyel folyik, alá kell támasztani a magyar gyártás megszüntetését - folytatta Hederics István. - Az is felháborító, hogy az említett előkészületektől a vállalat magyar vezetőit távol tartják az amerikaiak.

A szakszervezet mindezek ellenére bízik abban, hogy sikerül meggyőzni a vállalat vezetőit, hogy Magyarországon ne hagyjanak fel a termeléssel és a foglalkoztatással, hiszen a 110 éves szakmai tapasztalat és az a tény, hogy az elmúlt 20 esztendőben évente átlagosan 10 százalékot javult a hatékonyság, mindkét félnek okot adhat a bizalomra.

Mint megtudtuk: hasonló tartalmú levél írására 1993-ban egyszer már sor került, akkor is a magyarországi termelés, s a munkavállalók sorsa volt a tét.

- A dolgozókon egyébként érződik a bizonytalanság, sokan nem látják biztosítva a jövőjüket - említette Hederics István, aki társaival - Selmeczy Györggyel (Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete) és Zelkó Nándorral (Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete) - együtt még augusztusban szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a vállalat felső vezetésével.

A fent leírtakkal kapcsolatban a GE Consumer Industrial üzletágának illetékeseit is szerettük volna megkérdezni, ám csak egy közleményt kaptunk. Ebben többek között az olvasható, hogy a GE valóban felülvizsgálja a Consumer Industrial üzletág működését világszerte, hogy a gyártási kapacitást a piaci igényekhez tudják igazítani, jóllehet azt még nem tudja senki, hogy a fogyasztók miként viszonyulnak majd a hagyományos izzók kivonásához. Az anyagban továbbá az is olvasható, hogy a további részletekről, fejleményekről elsőként a munkavállalókat és az érdekképviseleteket tájékoztatja a vállalat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!