Gazdaság

2009.08.24. 06:40

Csoportos létszámleépítések Zalában

Zalaegerszeg - A cég- leépítési szándékról már tudni lehetett, a közelmúltban pedig megszületett a döntés az Eybl Hungáriánál korábban bejelentett csoportos létszámleépítésről.

Hajdu Péter

Az autóhuzat-gyártó cégnél a csoportos elbocsátásról szóló döntés szerint 65 munkavállalót bocsátanak el a nagykanizsai, 98-at pedig a lenti üzemből. Ezen kívül két másik vállalkozás egyelőre szándéknyilatkozatként (ami még változhat) értesítette a munkaügyi központot, hogy számításba vették összesen 80 fő elbocsátásának lehetőségét.

Mint Deák Ferenctől, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tervezési és elemzési osztályvezetőjétől megtudtuk, munkatársaik új munkahelyeket is tártak fel a közelmúlt napokban. A munkaügyi kirendeltségek folyamatosan bővítik kapcsolataikat a megyében ismert munkáltatókkal. E munka során 137 munkáltatóval léptek kapcsolatba, s e találkozókon 188 új munkahelyet tártak fel az elmúlt két hétben.

Az osztályvezető a gazdasági válság hatásaként említette azt a tendenciát, miszerint folyamatosan változik az alkalmazások típusa. A hazai munkaügyi gyakorlatban általánosnak tekinthető, határozatlan időre szóló (véglegesített) munkaszerződések mellett egyre nagyobb arányban kötnek a munkáltatók határozott idejű szerződéseket. Már nem ritka az egy-egy feladatra szóló munkaszerződés, amit, ha lejár, vagy megújítanak, vagy nem.

Új célcsoporttal, valamint képzési blokkal bővült a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) 1.1.2 projektje. Az uniós programnak a munkaügyi támogatásokra vonatkozóan eddig négy célcsoportja volt. Az alacsony iskolai végzettségűek és szakképzetlenek, a pályakezdők, 50 év felettiek, GYES-ről, GYED-ről visszatérők. A projekt új, és elsődlegesen támogatandó célcsoportja a 2008. szeptembertől önhibájukon kívül elbocsátottak köre. Kovács Henrietta megyei projekt koordinátor érdeklődésünkre elmondta, Zala megyében összesen 587 főt kell majd bevonniuk a TÁMOP 1.1.2 képzési blokkjába. Az előkészítés jelenlegi fázisában a részt vevő képző intézményeket értesítik, s ősztől már megkezdődnek a képzések. Többek között idegen nyelvi, számítástechnikai, szakács, vendéglátó eladó, vállalkozásszervező, bolti pénztáros, és más tanfolyamok indulnak, amelyek meghirdetését a területi sajátosságokhoz, s a helyi munkavállalói igényekhez is hozzáigazítják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!