Gazdaság

2009.07.17. 02:29

Csökkenő tetőfelületek

Lenti - A tavalyi évhez képest várhatóan a felére esik vissza az újonnan épített családi házak száma hazánkban - mondja Tóth Bálint, a Creaton Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arra célozva, hogy e ténnyel nekik is számolniuk kell.

Szabó Judit

A Creaton Hungary Kft. lenti telephelyén a minap ünnepelték a cég ötéves évfordulóját, ennek apropóján készítettek a vállalatnál némi számvetést. Ebből kiderült, hogy a 2004 júniusában építeni kezdett első gyárban több mint 72 millió, a tavaly átadott másodikban pedig eddig mintegy 22 millió cserepet gyártottak már le. Minderről Schmidt Tibor, a vállalat ügyvezető igazgatója számolt be lapunknak, aki azt is elmondta, a 140 főt foglalkoztató Creaton Hungary Kft. ma Lenti és környéke gazdasági életében egyik jelentős tényező.

Mindezt Nógrádi László polgármester is alátámasztja, aki szerint a városnak nagy szüksége van az olyan vállalkozásokra, amelyek nemcsak minőséget képviselnek, de biztos lábbal állnak a piacon, hiszen a gazdasági világválság idején a munkahely vált az egyik legfontosabb értékké. Márpedig a Creaton Hungary Kft. nemcsak a 140 fő alkalmazottjának jelent biztos megélhetést, hanem azoknak is, akik a beszállítói vagy logisztikai kapcsolataik révén szintén a lenti cserépgyárból profitálnak.

- Közismert, hogy a gazdasági válság az építőipart sem kerülte el - mondta Tóth Bálint, a vállalat kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. - Az első fél évi adatok nem mutatnak túl rózsás képet, a második fél évben pedig várhatóan újabb nehézségekkel kell szembenéznünk. Az áfaemelés, illetve a családtámogatás változása, konkrétan a szocpol megvonása miatt a júliusi-augusztusi építőipari megrendelések nagyon visszaestek. Míg tavaly 35-37 ezer körül volt az újonnan épített családi házak száma, addig az idei évben 20-22 ezerre várható. Mindez magával vonja a tetőfelületek csökkenését is, a korábbi években körülbelül 6,7-8 millió négyzetméter közötti felülettel lehetett számolni, az idei évben viszont várhatóan mindössze 3,5 millió négyzetméter épül be.

Tóth Bálint azt is elmondta, az építőiparban általánosan érzékelhető visszaesés szerencsére a Creaton Hungary Kft.-nél nem jelentkezett, sőt, a júniusi forgalmuk kifejezetten jól alakult, olyannyira, hogy a raktárkészletük is lecsökkent.

- A hazai tetőcserépgyártók között egyedülálló módon el tudtuk kerülni az időszakos leállást - folytatta az ügyvezető igazgató. - Ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy az exportunkat növelni tudtuk, a teljes termelésünk körülbelül negyven százaléka kerül értékesítésre külföldön.

Az új építések visszaesésével párhuzamosan egyre nagyobb szerep jut a felújításoknak. Az eddigi tapasztalatok szerint az ingatlantulajdonosok a felújítások során elsőként a nyílászárókat cserélték ki, majd ezt a homlokzati szigetelések követték. A tetőfelújítások általában a sorban a harmadik helyen álltak. Az utóbbi időszak extrém időjárási körülményei miatt viszont megváltoztak a prioritások, egyre többen gondolják úgy, hogy az a legfontosabb, ha a fejük felett biztos tető van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!