Gazdaság

2009.07.29. 02:29

Áfa ellen nadrágszíj?

Megyei körkép - Miközben a feladat egyre több, a forrás egyre szűkösebb, a júliusi áfaemelés pedig még további, többmilliós pluszkiadással terheli az önkormányzatok, sok esetben már egyébként is működési hiánnyal betervezett, rendkívül feszes költségvetését. A kormány segítséget ígér a helyhatóságok számára.

Varga Lívia

- A falusi önkormányzatoknál a költségvetés idei tárgyalása sajnos nem arról szólt, mennyi forrásuk lesz, mindenki azon gondolkodott ugyanis, mekkora hiánnyal számoljon, s milyen feladatokat hagyjon el annak érdekében, hogy iskoláját, óvodáját, háziorvosi rendelőjét működtetni tudja - osztja meg velünk 102 települést tömörítő választókerületében gyűjtött tapasztalatait Vigh László országgyűlési képviselő, hozzátéve: a már egyébként is alapjáraton működő helyhatóságoktól további pénzt kivonni, akár áfaemelés révén is, nagyon nehéz. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy az önhikis pályázatokat már be kellett nyújtani, pluszforrásért tehát sehova nem fordulhatnak az önkormányzatok.

- Az önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatokat kétezer jogcím határozza meg, amihez kétszáz forrásból lehet pénzeket lehívni. A helyhatóságok tehát már most is kivéreztetett állapotban vannak, több terhet nem bírnak el - folytatja Vigh László, aki három éve tagja az önkormányzati és területfejlesztési bizottságnak. - Az áfaemelés a 30-50-100 millióból gazdálkodó kistelepüléseket sújtja igazán, hiszen a feszes költségvetés átcsoportosításra nem ad módot, felújításra, karbantartásra ugyanis már előzetesen sem terveztek be pénzt az önkormányzatok.

- Működési hiányunk eddig nem volt, költségeinket az áfaemelés néhány tízezer forinttal emeli meg, hiszen felújításaink nincsenek, az év hátralévő részére csak kisebb karbantartási munkálatokat terveztünk be. Gondot tehát elsősorban nem az áfaemelés, hanem az évről évre mérséklődő központi költségvetési támogatás okoz, aminek további csökkenése már működésünket veszélyezteti majd - jelenti ki Takács Árpádné, Zalaszentgyörgy-Kávás-Zalaboldogfa községek körjegyzője.

Zalaszentgyörgynek jelenleg két pályázata van bent, ezek megemelkedett áfavonzatát, noha a tartalékok szűkösek, még képes finanszírozni az önkormányzat, önerőből fejleszteni viszont képtelen.

- A fennmaradáshoz pályáznunk kell, ehhez viszont önrész szükséges, pénz híján azonban a jövőben nagyobb összegű beruházásokat nem tervezhetünk.

Zalaszentgróton ennél jóval súlyosabb a helyzet, az áfaemelés ugyanis összesen 38 millió forintos többletkiadást okoz az önkormányzatnak.

- Költségvetésünkben 10 millió forintos működési hiánnyal számoltunk, az áfaemelés további 7-8 millióval emeli meg működési költségeinket - fogalmaz Császár József polgármester. - Két, egyenként 300 milliós beruházásunk megvalósítása, a templomtér rekonstrukciója, valamint az egészségügyi központ felújítása pedig összesen 30 millióval kerül többe.

Mint a polgármester elmondta, az áfaváltozás miatti költségnövekedés enyhítésére kormányzati ígérettel bírnak ugyan, ám konkrétumok még nincsenek, azok híján pedig a közbeszerzéseket sem tudják kiírni.

- A működéshez szükséges pénzt megpróbáljuk kigazdálkodni, hiszen egy önkormányzat nem adósodhat el úgy, mint az ország, ezt azonban sajnos csak a város és az intézményrendszer rovására tudjuk megtenni, ami többek közt a tervezett karbantartások elmaradását eredményezi majd - közli a városvezető.

A kormányzat nem hagyja magára az önkormányzatokat, ehhez azonban szoros együttműködés szükségeltetik, reagált a problémára az MSZP megyei elnöke.

- A működési költségek finanszírozásában támadt nehézségeken az önhikis pályázatok mellett az önkormányzati minisztérium támogatásai segítenek - kezdi Baracskai József. - Minden elnyert, megkezdett pályázatnál pedig, ahol 20 százalékos áfával számoltak, a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőket, így természetesen az áfatartalmat is, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kompenzálja. A le nem vonható áfa elszámolhatóságának a lehetőségét az NFÜ az ezután kiírt pályázatokra is biztosítani fogja.

Fontos persze, figyelmeztet Baracskai József, hogy az önkormányzatok - átcsoportosítással, megtakarítással, kiadáscsökkentéssel vagy alternatív beszerzési források felkutatásával - tegyenek meg mindent a többletkiadások mérsékléséért, azaz a beruházások során a lehető legkevesebb összeggel gazdálkodjanak, ami persze nem szabad, hogy a műszaki tartalom rovására menjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!