Gazdaság

2009.06.05. 02:27

Tervezéstől a kivitelezésig

Zalaegerszeg (pgy) - A tanév vége a számadások időszaka, így van ez a Deák-Széchenyi-középiskolában is, ahol negyven diák mutatkozhatott be a nagyközönségnek vizsgaremekeivel.

Péter Gyöngyi

Intarziával díszített íróasztalok, különleges szekrények, franciaágyak, dohányzóasztalok, ajtók és előszobafalak is helyet kaptak a kiállított darabok között. Alkotóik 14. osztályos faipari technikusok, 13. osztályos asztalosok és 12. évfolyamos kárpitosok. Műveikkel az elmúlt esztendőkben tanultakról adtak számot, a bútorok a vizsgára bocsátás feltételeként készültek. A tervezéstől a kivitelezésig minden az ő feladatuk volt.

- Ebben a tanévben különösen jó és szép darabok születtek - mondta értékelésképpen Mozsdényi Attila, a gyakorlati oktatás vezetője.

- Úgy tűnik, beérett az elmúlt tíz év munkája, azóta tanítok. Inspirálni szeretném a diákokat, hogy ne csak másoljanak, hanem önállóan is tervezzenek - összegzett Hadnagy György, az intarziaszakkör vezetője. Természesen méltatta a faipari oktatók, Csóbor Péter és Kovács Ervin munkáját is, akik remek képzést adtak a fiatalok számára.

Mindezt bizonyítandó, mutatta például Kondor Péter intarziás íróasztalát. Az asztalosként végző diák érettségit, mestervizsgát is szeretne majd tenni, de addig szóbeli számadás és még egy gyakorlati feladat vár rá. A tanulóknak ugyanis nemcsak a kiállításon látható komplex munkával kell előrukkolniuk, hanem egy meghatározott idő alatt készített egyszerűbb termékkel is. A 14. osztályos Németh István és Góra Máté - társaikkal együtt - már tegnap túljutott a szakmai vizsga gyakorlati részének második feladatán. S, hogy miként a folytatás?

- Előbb sikerüljön a vizsga... - felelték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!