Gazdaság

2009.06.25. 02:29

Fizetések, prémiumok

Összeállítás - Közéleti viták középpontjába került az állami cégek vezetőinek javadalmazása, aminek nyomán zalai önkormányzati cégvezetőktől érdeklődtünk erről. Sorozatunk végén Keszthely, Hévíz, Zalaszentgrót, Zalakaros és Letenye önkormányzati cégvezetőit kérdeztük.

Zalai Hírlap

- Három éve nem változott a javadalmazásom - mondta. - Cégünk 12 tevékenységi kört lát el, éves bevételünk 1,7 milliárd forint. Cafetéria juttatásom nincs, a prémiumom a meghatározott feltételek teljesítése esetén a bérem 20 százaléka lehet. Utazásaimhoz a vállalkozás Toyota személygépkocsija áll rendelkezésemre, sofőr nélkül. A kft. tulajdonában lévő mobiltelefont használom, a költségek 20 százaléka engem terhel.

Az 51 százalékban városi tulajdonú Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kht. ügyvezetője, Wiedner Rudolf nem kap javadalmazást, mivel ő saját vállalkozásával tulajdonos a cégben, a Városüzemeltető Kft. mellett.

A városi tulajdonú Keszthelyi Televízió Kft. ügyvezető főszerkesztője, dr. Molnár András havi bruttó bére 290 ezer forint, prémiumot nem kap, cafetéria juttatásban sem részesül. - A vállalkozásunk évi 60 millió forinttal gazdálkodik, ebből 17 milliót támogatásként ad a város, a többit a tevékenységi körünkkel elérhető bevételként és pályázatokkal kell előteremtenünk - mondta dr. Molnár András. - A kft. rendelkezik egy 13 éves Opel Astra gépkocsival, amit sofőr nélkül használok.

A Nyugat-balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.-ben 62 százaléknyi tulajdonrésszel van jelen a város. A cég a régió turisztikai eladhatóságát segíti propagandával, információkkal. Éves árbevételük 60 millió forint, a fenntartó 7 önkormányzat ebből 24 milliót biztosít, a többségi tulajdonos Keszthely 20 milliót ad, a többit vállalkozási tevékenységgel teremtik elő.

- Havi bruttó fizetésem 290 ezer forint, 12 ezer forint étkezési hozzájárulást kapok, prémium nincs. Van céges mobiltelefonom, a kft. egy személygépkocsival rendelkezik sofőr nélkül, az autót hivatalos célokra a vállalkozásunk érdekeltségében állók használhatják - sorolta Tar László ügyvezető igazgató.

A hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő Kft.-ben 26 százalékban tulajdonos a fürdővárosi önkormányzat. A vállalkozás évi nettó árbevétele 3 milliárd forint, tavaly 300 millió volt a nettó nyereség. A dolgozói létszám 550 fő, a tófürdőn megforduló vendégek száma tavaly és már az azt megelőző évben is meghaladta az egymillió főt. Több szakaszban zajló, összesen 7 milliárd forintnyi értékű beruházás van folyamatban, ami teljes egészében 3 éven belül realizálódik.

- Javadalmazásomat a taggyűlés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. iránymutatása szerint határozza meg. Idén januártól bruttó 757 ezer forint a fizetésem, ami az előző évinél 5 százalékkal magasabb - tájékoztatott a bérezéséről dr. Hegedűs Lajos ügyvezető igazgató. - A prémium a feltételek teljesítése esetén a bér 80 százaléka lehet. Az ilyen címen a múlt évre kapott juttatásom felét felajánlottam a közmunka finanszírozási alap javára, az idei éves prémiumomat teljes egészében erre a célra ajánlom fel. Munkám során a cég Opel Vectra személygépkocsiját használom, amely más kollégák számára is rendelkezésre áll hivatalos célú használatra. Munkáltatóm szolgálati lakást biztosít. Egyéb juttatásként kapok havi 3000 forint önkéntes nyugdíj-biztosítási kiegészítést.

A Hotel Aquamarin Szállodaipari Kft. teljes egészében fürdővárosi tulajdonú.

- Gyógyszállónk forgalma a szolgáltatásaink fejlesztése mellett dinamikusan emelkedett az elmúlt években, idén tavasszal egy 116 milliós felújítást hajtottunk végre - mondta a működésről Németh József ügyvezető igazgató. - Bruttó havi bérem 503 ezer forint, ennek maximum a 40 százaléka lehet a prémium, a meghatározott feltételek maradéktalan teljesítése esetén. Cafetéria juttatás nincs, cégautóval nem rendelkezik a kft.

A Hévízi Televízió Kft. ügyvezetője, Partics Andrea havi bruttó fizetése 212 ezer forint, az év elején megállapított 6 százalékos emeléssel.

- A cég mobiltelefont biztosít számomra, szolgálati kocsi, prémium nincs - mondta még a munkakörülmények feltételeiről, hozzátéve, hogy a vállalkozás évi 15 millió forinttal gazdálkodik.

Zalaszentgróton az önkormányzatnak egyetlen cége van, a Szentgróti Strand és Fürdő Kft. A társaság hosszú éveken át nem végzett tényleges tevékenységet, jelenleg a termálfürdőt irányítja. Császár József polgármester elmondta: az ügyvezetőt november végéig tartó időszakra nemrég nevezték ki, bruttó fizetése 240 ezer forint, egyéb javadalmazást nem kap.

Zalakaros önkormányzata két gazdasági társaságban érdekelt. A Karos Park Kft.-ben százszázalékos tulajdonos a város. - A megállapított bruttó havi bérem 300 ezer forint - jelezte érdeklődésünkre Káldiné Kopcsándi Szilvia ügyvezető. - Cégautóm nincs. Egyéb juttatásként minden hónapban kapok 5 ezer forint ebédjegyet, illetve elvileg prémiumot is kaphatnék, de tavaly lemondtam róla.

Az évente több százezer vendéget kiszolgáló, jelenleg is 2,7 milliárd forintos beruházást lebonyolító Gránit Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Vencel elöljáróban leszögezte: az általa irányított cég nem végez közszolgáltatást, ezért konkrét számokat nem árul el a javadalmazásáról.

- Tisztességes jövedelmet kapok, mely mellé cafeteriais jár - magyarázta Horváth Vencel. - Ezen túl évente a részvénytársaság felügyelőbizottságának javaslatára célfeladatokat határoznak meg a számomra, majd azok teljesítése esetén ugyanezen testület indítványára a tulajdonosok döntenek a prémiumomról. Céges autót nem használhatok személyes célokra.

Letenye mindössze egyetlen önkormányzati vállalkozással büszkélkedhet: a 300 millió forintos éves forgalommal dolgozó ÉKKÖV Kft. ügyvezetője, Jobbágy Tibor havi bruttó 350 ezer forint javadalmazásáról adott számot.

- Ezen túl nincs egyéb juttatásom és szolgálati gépkocsim se - tette hozzá.


Összeállítás: Sámel József, Horányi Árpád, Szalabán Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!