Gazdaság

2009.05.07. 06:27

Területalapú támogatások - közeleg az igénylés beadásának határideje

Zalaegerszeg (hp) - Közeledik a határideje az idei területalapú támogatás igénylések beadásának. A gazdálkodók május 15-ig adhatják be igényüket elektronikus formában.

Hajdu Péter

Javában tart a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál az éves kampánymunka, a területalapú támogatások fogadása. Mint Horváth Zoltán, az MVH zalaegerszegi hivatalvezetője elmondta, a tavalyi jogcímekhez képest idén a kétszer annyi a támogatási jogcímek lehetősége (8 helyett 16), s így valószínű, hogy az igények is nagyobbak lesznek, mint egy évvel korábban. Tavaly mintegy 4040 zalai gazdálkodó vette igénybe az uniós és nemzeti kiegészítő részből álló területalapú támogatásokat.

Az idei igénybejelentések részeredménye azonban nem kedvező. Mint a hivatalvezető közölte, e hét közepére körülbelül 2 ezer gazdálkodó nyújtotta még csak be az igénylését. Úgy tűnik, sokan az utolsó napokra halasztják ezt. Ez abból a szempontból okozhat majd gondot, hogy a nagy mennyiségű adat továbbításának rövid időre történő koncentrálása torlódásokat okozhat majd az elektronikus ügyfélkapun. Mint ismert, a területalapú támogatások igényét már csak elektronikus úton lehet továbbítani.

Ezért azt javasolják, hogy a támogatásra számító gazdálkodók még e héten keressék fel az igénylések kitöltésében és elektronikus továbbításában segítséget nyújtó falugazdászokat, illetve agrárkamarai tanácsadókat, a segítő szakemberek szükség esetén a hét végén is rendelkezésre állnak a kampánymunka alatt.

A tavalyi támogatások kifizetésének határideje június vége, de megyénkben már korábban megtörtént közel 5 milliárd forint kifizetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!