Gazdaság

2009.04.15. 02:29

Csökkent a sütőipari kereslet

Nagykanizsa - Érződik a válság a sütőiparban is: a Kanizsa Pékség kimutatásai szerint a péksütemények iránt 15-20 százalékkal csökkent a kereslet.

zaol.hu

A Kanizsa Pékség Sütőipari Zrt. 2004-ben jött létre az előd Bonbonettiből, a cég a sütőipari ágazatot vitte tovább. Az átalakulás után több százmillió forintot fordítottak technológiai fejlesztésre, jelenleg 170 főt foglalkoztatnak. A recesszió szele azonban már őket is megérintette, de reményeik szerint létszámleépítésre egyelőre nincs szükség.

Kimutatásaik szerint 15- 20 százalékkal csökkent a termékeik iránti kereslet, főleg zsemléből fogy kevesebb.

- Sajnos, a vásárlási kedv jócskán a tavaly ilyenkor mért alatt marad - mondta Polgár Ervin cégvezető. - Főleg vidéken jellemző e tendencia, de természetesen, a városokban is visszaesett a fogyasztás. Látszik, hogy az emberek minden forintjukat igyekeznek megtakarítani. Úgy vélem, kenyérből is azért fogy kevesebb, mert aki korábban eldobta a 3-4 napos szikkadt kenyeret, az most már nem teszi. Érdekes viszont, hogy válság ide, recesszió oda, a statisztikai adatok szerint még mindig nem csökkent a dohányáruk és a tömény szeszesitalok fogyasztása, sőt, mérsékelt emelkedést mutat, miközben a mi esetünkben például zsemléből sokkal kevesebb fogy.

Mint azt a cégvezető kifejtette: a túlélés érdekében készítettek egy költségcsökkentő stratégiát, amit már alkalmaznak is. Mint rámutatott: ez a különbség a menedzserek és a politikusok között, előbbiek azonnal cselekednek, ha kell. Igyekeznek költségtudatosan dolgozni, ahogy a cégvezető fogalmaz, a pazarló világnak vége. Emellett újabb és újabb termékeket fejlesztenek ki, vezetnek be a piacra, s különféle akciókat indítanak.

- Igyekszünk olyan termékeket gyártani, melyekre az áruházláncok is vevők, ilyen például a hamburgerzsemle, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik - mondta. - További választékbővítéssel próbálunk reagálni a piac válság okozta változásaira. Igyekszünk igazodni a fogyasztói trendekhez, amelyek napjainkban az egészséges táplálkozást helyezik előtérbe, s ennek köszönhetően egyre többen keresik a teljes kiőrlésű lisztből készült, rostdús, magasabb tápértékű kenyereket. Ezért kezdtünk bele mi is ilyen termékek gyártásába, de persze, sütjük a fehér kenyeret is, hiszen jelentős kereslet mutatkozik iránta. Polgár Ervin hozzátette, különböző akciókkal is igyekeznek a vevőkör kedvében járni: múlt hónapban a jól tanuló diákok, nemrég a nyugdíjasok kaptak kedvezményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!