Gazdaság

2009.04.14. 02:28

A válság ellen fejlesztéssel a karosi termálfürdőben

Zalakaros - A Gránit Gyógyfürdő Zrt. legújabb, minapi beruházásának alapkőletételi ünnepségén dr. Németh Istvánnal, a Magyar Fürdőszövetség elnökével a termálfürdőket is érintő, előremutató kérdésekről váltottunk szót.

Kelemen Valéria

A Magyar Fürdőszövetség elnöke úgy fogalmazott: a dunántúli fürdők esetében egyetlen út van a válság kezelésére, ez pedig a fokozatos fejlesztés. Még abban az esetben is, ha most éppen egy hosszabb ideig tartó visszaesés jön, mert azt olyan fellendülés fogja követni, melyhez nélkülözhetetlenek a versenyben tartó szolgáltatások és beruházások.

- Stratégiai kérdés, hogy már most felkészüljünk azokra az időkre, amikor újra erősödni és fokozódni fog az egészségturizmus irányába mutató érdeklődés - vélekedett dr. Németh István címzetes egyetemi docens, aki egyébként a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója. - Itt, a Dunántúlon közel vagyunk az igazi versenytársainkhoz, az ausztriai, illetve szlovén fürdőkhöz, s alapvető szükségesség, hogy a kedvezőbb feltételekkel beruházó osztrák fürdőkkel lépést tudjunk tartani. A versenyképességhez a speciálisan magyar, kiváló minőségű gyógyvízre épülő jellegzetességeket kell hangsúlyozni, azok további fejlesztéséhez pedig megfelelő bázist kell létesíteni. A klasszikus gyógyászati szolgáltatások a zalakarosihoz hasonló fürdőkezelésekre, speciálisan magyar terápiákra épülnek. Ebből az irányból közelítve kell felhasználni a máris rendelkezésre álló kitűnő orvosi stábot és egészségturisztikai szakember-felkészültséget. Ráadásul törekvések vannak a speciális képzések továbbvitelére, annak érdeklében, hogy egy új irányba, az úgynevezett medical wellness felé nyissunk. - Miben különbözik a medical wellness a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásoktól?

- Ezekben a programokban már egy komoly orvosi és terapeuta felügyelet is megvalósul, s leginkább az egyénre szabott igények szerinti szolgáltatások, kezelések és kúrák segítségével, a fizikai beavatkozás mellett a lelki tényezőkre is hatva. Ebben az összetett kezelésben nagyon fontos szerepe van a táplálkozásnak, ezért lényeges az a fejlesztési irány, melyben egy komplex szolgáltatási bázis épül fel, megvalósítva a hagyományos gyógyászati igények kielégítését, ugyanakkor magában hordozza a széleskörű wellness irányú szolgáltatásokat is.

- A nyugat-dunántúli régió a fürdőfejlesztési támogatást tekintve kedvezőtlen helyzetben van. Mi ennek az oka?

- A fejlett régió mivoltából adódóan ez egy negatív diszkriminációval sújtott terület, ahol csak 30 százalékos támogatást kaphatnak a wellness irányú fürdőfejlesztések, míg például Kelet-Magyarországon 50 százalékos a támogatottság - mondta dr. Németh István. - S bár az infrastrukturális szempontokat tekintve Magyarországon mindenhol versenysemleges helyzetet kell teremteni, ezt nem lehet abba a kategóriába sorolni. Hiszen ez egy olyan szolgáltatás, melyben a Nyugattal kell versenyben lenni. A nekünk konkurenciát jelentő ausztriai fürdőkkel, ahol elérheti a 90 százalékot is a támogatás. Ezzel mi hogyan versenyezzünk? Egyedül az ár-tényező marad, hiszen érték-ár arányosan mi jobbat nyújtunk, mint az osztrák fürdők. Hazánkban Zalakaros mellett csak Bükfürdőn, Hévízen, Hajdúszoboszlón és Gyulán van arra mód, hogy önállóan, a fürdő saját jövedelméből tudnak fejelszteni. Ezeknek a fürdőknek vállalkozásfejlesztő hatásuk van, nem is kicsi. Ezért kellene megtalálni arra a lehetőséget, hogy a máshol - szállásban, vendéglátásban - keletkező nagyobb hozamok valamilyen módon visszaosztódjanak. Hogy a mozdonyt, ami húzza az összes többit, tovább lehessen működtetni. Mert egy szállodában például sokkal több pénzt hagynak ott a vendégek, mint a fürdőben. A fejlesztések nagyobb állami támogatásával, ebben kellene versenysemlegességet biztosítani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!