Gazdaság

2008.10.15. 02:29

Veszélyben a devizaforrások

<b>Zalaegerszeg</b> (vl) - Hétfőtől határozatlan időre felfüggesztette a lakossági devizahitelezést az MKB Bank. Ennek kapcsán <em> Kondrát Zsoltot,</em> a pénzintézet vezető elemzőjét a hazai s nemzetközi helyzet értékelésére kértük.

Varga Lívia

- Az összehangolt kamatcsökkentések s az egyéb jegybanki, kormányzati lépések ellenére nem nyugodott meg a nemzetközi piac. Miért?

- Mivel a bankok feltőkésítésére és a bankközi hitelpiac működésének normalizálására irányuló lépések a válság gyökerét vették célba, előbb-utóbb elérik céljukat, ám a befektetők valószínűleg csak a kézzelfogható hatások megjelenését követően nyugszanak meg. Ezzel együtt is csak óvatos optimizmusra látok okot, mivel véleményem szerint az USA és az eurózóna is recesszióban van, miközben az amerikai lakáspiacon folytatódik az árak csökkenése. Mindez további banki veszteségeket vetít előre, s újabb negatív makroadatok megjelenéséhez vezet, ami még jelentős árfolyammozgásokat okozhat a pénzügyi piacokon.

- Hogyan kerül a bankrendszerbe a pénzintézetek megsegítésére felajánlott pénz?

- A bankok feltőkésítése alapvetően újonnan kibocsátott banki részvények állami megvásárlását jelenti. Ezek többnyire valószínűleg osztalékelsőbbségi részvények lesznek, tehát az állam előre rögzített, vélhetően viszonylag magas kamatra számíthat a nyereség terhére még az osztalékfizetés előtt, a többi részvényes követelését megelőzve. A részvényekből befolyó pénz a bank tőkéjét gyarapítja, s növeli a bizalmat a bankban. A garancia feltételes kötelezettség, tehát nem jelent azonnali pénzáramlást, csak azt, hogy ha egy bank nem tud teljesíteni, akkor az állam helytáll érte. Ez is a bizalmat építi. A jegybankok által nyújtott likviditás azonnal megjelenik a bankok mérlegében, de ezek egyelőre a megcsappant bizalom miatt kieső forrásokat helyettesítik. Normális esetben a bankrendszerben az egyik bank likviditásfelesleggel, a másik többlettel rendelkezik, és ezek kiegyenlítését a bankközi piac végzi. Jelenleg a többlettel rendelkező bank inkább a jegybankhoz helyezi ki felesleges pénzeit, így a hiánnyal rendelkező bank is a jegybanktól kénytelen hitelt felvenni. A hatalmas jegybanki hitelnövekedés tehát csak a bankközi piac normális működésének lerobbanását ellensúlyozza, nem jelent az ügyfeleknek kihitelezhető többletet. Ez abban is megjelenik, hogy a bankok világszerte szigorítják a hitelezési feltételeket, a hitelnövekedés üteme jelentősen lassul.

- Mire jogosítja fel a kormányokat a segítség?

- A kormányok a segítségért cserébe valószínűleg nagyobb beleszólást akarnak bizonyos banki döntésekbe, így korlátozni akarják majd a menedzsment s a részvényesek anyagi juttatásait. Ez részben azt a morális célt szolgálja, hogy azok, akik többé-kevésbé felelősek a helyzetért, viseljék annak terheit is. Ezt segíti az a megoldás is, hogy az állam osztalékelsőbbségi részvényeket kap, mivel így a bankok nyereségéből legalább részben visszafizettetik az adóbevételekből a mentőakciókra fordított s még fordítandó összegeket.

- Egy orosz banki szakértő szerint az USA-hoz hasonlóan Európa-szerte is jelentősen csökkenhetnek az ingatlanárak, így a felvett hitelek fedezetéül szolgáló ingatlan már nem nyújt elegendő garanciát. Számíthatunk-e erre hazánkban is?

- Magyarországon ilyen helyzet kialakulása nem valószínű, mivel a bankok sokkal óvatosabban hiteleztek, tipikusan az ingatlan értékének 50-60 százaléka erejéig. Ráadásul itt nem volt az elmúlt években lakáspiaci árrobbanás, így a lakásárak a realitásokat tükrözik.

Az MKB kondícióira vonatkozó kérdéseinkre Kondrát Zsoltnak nem állt módjában válaszolni, ám eljuttatta lapunkhoz a pénzintézet közleményét. Az indoklás szerint a devizahitelezés felfüggesztésére azért került sor, mert a jelenlegi piaci környezet az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázatot hordoz, a forint árfolyamának utóbbi hetekben tapasztalt gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős volatilitás (változás) minden eddiginél bizonytalanabbá teszi ugyanis a vonatkozó várakozásokat. A döntés a már befogadott hiteleket nem érinti. Az MKB példáját az elkövetkező hetekben több bank is követheti.

Ezek is érdekelhetik