Gazdaság

2008.10.21. 02:27

Kilenc hónap revíziós mérlege

<b>Zalaegerszeg</b> (hp) - Az idei első háromnegyed évben 19 százalékkal több ellenőrzést végzett a régióban az APEH, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ez azt jelenti, hogy 22864 alkalommal, 3701-gyel többször tartottak revíziót az adóalanyoknál.

Hajdu Péter

Az első háromnegyed évben, azaz októberig 15 milliárd 829 millió forint nettó adókülönbözet került feltárásra, amely Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben együtt 38 százalékkal, 4 milliárd 336 millió forinttal több, mint tavaly. Ebből a jogerős nettó adókülönbözet végül is 12 milliárd 323 millió forintra alakult, ami 1 milliárd 395 millióval haladja meg a tavalyi hasonló összeget.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága egyúttal arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a régióban újonnan alakult 2125 vállalkozás közül 711 ellenőrzését kezdeményezték, és októberig 664-et be is fejeztek, utóbbiak esetében 21 vállalkozás adószámát függesztették fel. Ennek oka az volt, hogy a szervezet képviselőjét nem jelentették be az adóhatóságnak, vagy a gazdasági társaságot nem lehetett elérni. Az általános forgalmi adó fizetést minimalizáló vállalkozások közül 552-t vizsgált az adóhatóság, és e körben 6,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel. Mint a régiós igazgatóság tájékoztatásából kiderül, több esetben fiktív számlák befogadását kellett megállapítaniuk, továbbá azt tapasztalták, hogy tulajdonosváltás után a vevő nem tudott a vállalkozás ügyeiről nyilatkozni, mert nem volt meg a cég iratanyaga. Az októberig terjedő revíziós időszak során tett büntető feljelentések döntően erre a körre vonatkoztak.

Idén a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében két nagy akciót is szervezett az APEH, az egyik az üdülőhelyek térségében megtartott Kánikula kommandó volt, szeptemberben pedig a szüretek voltak az adóellenőri akciók fókuszában. A szüreti időszakhoz kapcsolódó, hét végi borfesztiválok ellenőrzése során több mint 50 százalékos volt a nyugtaadás elmaradása, szemben az évközi 10 százalékkal. A tapasztaltak szerint az alkalmi munkakönyves foglalkoztatás problémái sem csökkentek, volt olyan szüret, ahol 16 alkalmi munkavállaló kiskönyve nem volt kitöltve, tudtuk meg a tájékoztatóból. 

Ezek is érdekelhetik