Gazdaság

2008.05.13. 02:27

Túl kevés csapadék, túl sok tulajdonos

Sárvár (va) - A város melletti Hidegkúti vadászházban bonyolították le a napokban a harmincötödik Pannónia Regionális Erdészeti Találkozót, a szakma szlovén, osztrák és magyar képviselőivel.

Varga Andor

A nagy hagyományokkal rendelkező programot először 1972-ben szervezték meg, hasonló nemzetközi részvétellel. Akkor - amint ezt a maiak is büszkén emlegetik -, amikor a vasfüggöny lebontásáról szó sem volt még.- A cél egymás megismerése, szakmai fogások eltanulása, személyes kapcsolattartás - hallotuk Tihanyi Gyulától, az egyik zalai résztvevőtől, aki az Országos Erdészeti Egyesület nagykanizsai csoportja titkáraként volt ott a programon. - Ilyen alkalmakkor a szakmai sikerek és eredmények mellett mindig terítékre kerülnek az aktuális problémák. Most a klímaváltozásból, a kevés csapadékból adódó betegségekről, fapusztulásról cseréltünk többek közt eszmét.

Sárváron az állami erdőgazdaságok képviselői mellett ott voltak magántulajdonosok is, ami ma már természetes és kívánatos nálunk is; a programban érintett három magyar megyében, Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában 291 ezer hektár erdő van, s ebből 125 ezer hektárnyi magánkézben. Az aktuális problémák között szó esett arról is, hogy a magánerdők 95 százaléka elaprózódott, mert osztatlan közös tulajdonban, 60-80 ezer ember kezében van, akikhez a szakmai szempontokat igen nehéz eljuttatni.

Ezek is érdekelhetik