Gazdaság

2008.05.27. 02:28

Biztosítás munkanélküliségre

Budapest (os) - Munkanélküliség és keresőképtelenség esetére új biztosítási konstrukció jelent meg a hazai internetes piacon.

Osváth Sarolta

A speciális magyar viszonyokra kifejlesztett biztosítási termék a bérből és fizetésből élőknek kínál - havi két-háromezer forintos biztosítási díjért - anyagi segítséget arra az esetre, ha átmenetileg elvesztik a munkájukat, vagy más ok miatt keresőképtelenné válnak.

Rácz István, a Biztosítás.hu online alkusz ügyvezetője bízik abban, hogy lesz kereslet az ACE Biztosítótársasággal közösen kifejlesztett új termékre, hiszen a következő egy évben 10 ezer biztosítási szerződés megkötésére számítanak. Kérdés, hogy a ma még munkában állók is úgy gondolják-e, hogy veszélyben van a munkahelyük, és hajlandók-e előre gondoskodni magukról?

A puszta számok alapján van létjogosultsága hazánkban egy ilyen öngondoskodási formának, mivel Magyarországon a regisztrált munkanélküliek 45,8 százaléka tartósan munkanélküli, azaz egy éve vagy annál régebben keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama pedig 16,4 hónap. Tehát, ha valaki munkanélkülivé válik, az esetek többségében sajnos hosszú hónapokig jövedelem nélkül marad, tehát jól jöhet neki a segítség.A szokatlan konstrukció várható fogadtatásáról felmérést készített a GFK Hungária Piackutató Intézet. Mint a piackutató elemzéséből kiderült, a megkérdezettek többségének (81 százalék) első látásra is tetszik a konstrukció, 48 százalék szerint pedig e speciális biztosítás díjszabása, ára - ami személytől függően átlagosan havi 2-3 ezer forint - is megfelelő.

Legjobban a magas iskolai végzettségűeket érdekelné ez a lehetőség, de a pozitív választ adók 90 százaléka rendelkezik legalább érettségivel. Az érdeklődők nagy része - háromból kettő - a 30-49 éves korosztály képviselője. A konstrukcióról szóló ismertetéseket követően a megkérdezettek 60 százaléka jelezte, elképzelhető, hogy kötni fog ilyen biztosítást, míg 8 százalékuk már most biztos abban, hogy szerződni fog. A felmérésből kiderül az is, kiket nem érdekel a biztosítás. A megkérdezettek közül az elutasítóan válaszolók többsége (39 százalékuk) úgy vélte, hogy már elegendő biztosítással rendelkezik, 30 százalékuk pedig vészhelyzetben tudna másra támaszkodni. Nem kevés azonban (24 százalék) azoknak az aránya sem, akik egyszerűen nem tartanak a munkanélküliség, vagy a tartós keresőképtelenség veszélyétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!