Gazdaság

2008.04.08. 02:27

Új cégeket is vizsgál az APEH

Zalaegerszeg (tt) - Idén az APEH kiemelt figyelmet szentel az új alapítású, jogelőd nélkül alakult társaságok megelőző ellenőrzésére - közülük minden ötödik számíthat a revizorok megjelenésére.

Tódor Tamás

Dr. Horváth Szabolcs, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság kommunikációs vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: az adóhatóság szakemberei helyszíni ellenőrzés keretében a működés szabályszerűségét, az adózó által bejelentett adatok valóságtartalmát, valamint az egyes adókötelezettségek teljesítését vizsgálják.

- Adózás szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha a cégalapítók között - az APEH rendelkezésre álló adatai alapján - olyan személyek is szerepelnek, akik korábban nem tanúsítottak jogkövető magatartást - így dr. Horváth Szabolcs. - Azon új cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek alapítói korábban rendszeresen nem nyújtottak be adóbevallást, sorozatosan székhelyet változtattak vagy adófolyószámlájuk gyakorta rendezetlen volt. A megelőző ellenőrzés kiterjed arra is, hogy a cég profiljának és terveinek megfelelő létszámú, képzettségű alkalmazottal rendelkezik-e a vállalkozás.

Megtudtuk: idén eddig 167 társaság alakult Zala megyében - 45 cégnél pedig már tiszteletüket is tették a revizorok. Több helyütt tapasztalták, hogy a vizsgált vállalkozás nem rendelkezett telephely engedéllyel, illetve a munkáltatói jogkört nem szabályozták egyértelműen. A kommunikációs vezető szerint különösen a számviteli politika elkészítése okozott gondot, melynek részét képezi például a leltárkészítési, illetve a pénzkezelési szabályzat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!