Gazdaság

2007.10.15. 02:29

Élve a lehetőséggel

Lakhegy - Buday József gazdálkodó valamikor autóbuszon gépkocsivezetőként rótta az utakat, többször találkoztunk így a buszon. Egyszer csak kint a határban, gazdaként hozott össze vele a véletlen. Sofőrködés helyett a földjét művelte.

Németh F. Bernadett

Ezt rendezni tudta, és 27 hektárra stabilizálta a művelt területét, azóta is ezen gazdálkodik. Buday József a korábbinál lényegesen kisebb birtokon, ám hű maradt a földhöz.

- Most is van némi hitelem, de van egy viszonylag új 45 lóerős traktorom, amit a gyümölcsösömben nagyszerűen hasznosíthatok. Megvan hozzá minden szükséges eszköz is, nem nagy teljesítményűek, de kis parcellákhoz, kevés területhez megfelelőek. Ami van, annak 17 hektárjával részt veszek az agrár környezetgazdálkodás alapszintű programjában. Komoly követelményeknek kell megfelelni, alkalmazni kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal előírásait. Ez vonatkozik a vetésforgóra, a növényvédelemre és a tápanyag- ellátásra egyaránt.

A területen kalászosokat, kukoricát és napraforgót termel, a termőhelytől függően általában jó közepes eredménnyel. További szántóit ugyancsak e növények foglalják el, ám azokat szabadon , a maga akarata szerint termelheti.

- Az MVH befogadta a pályázatomat, amit teljesítve öt éven át 25 ezer forintot kapok hektáronként. Az idén a harmadik éven vagyok túl, eddig nem hibáztam. Remélem ezután sem. Ezekben a napokban már a búzavetésre összpontosíthatok, méghozzá úgy, ahogy megkövetelik tőlem.

Amikor földművelésre szánta rá magát, nem hagyta veszni a szülők által kialakított kis gyümölcsöst. Sőt, átalakította, korszerűsítette, a termőterületet pedig majdnem háromszorosára növelte.

- A házunk végében még az apám építtette az egyszerű, de nagyszerű gyümölcstárolót. Ezt az értéket nem adhattam át az enyészetnek. Ebben viszonylag egyszerűbb körülmények között ugyan, mint a mai legkorszerűbb hűtőházakban, ám akár a tavasz végéig is eltarthatok 25 tonna almát. Különben a mai, közel három hektár gyümölcsösünknek egy hektárján, 1994-ben, falunkban elsők között alakítottam ki az intenzív ültetvényt.

Abban és az azóta telepített kertet nagyszerű fajták uralják, jonagold, golden, blackborn és elstar mellett egy körtekülönlegesség is díszlik, mégpedig a japán mézédes hosiu. A termés nagy részét már eladta, a maradék a tárolóba kerül, vége a szüretnek.

- Az almásban integrált termelést valósítunk meg, aminek a szántóföldinél is szigorúbbak a feltételei. De a területre valamivel több, mint 90 ezer forint az éves támogatás. A biztonságosabb értékesítés végett, éltem a lehetőséggel és évek óta tagja vagyok a termékértékesítő szervezetnek (TÉSZ), amely több mint ezer hektár gyümölcsöst fog össze. Bár éveken át a volánt forgattam, róttam az ország és Európa útjait, a gyermekkori szülői indíttatás máig bennem van. Így, amikor váltanom kellett, nem tétováztam, a föld felé fordultam. Azóta a mezőgazdaság jelenti családunknak a fő megélhetési forrást. Most már elmondhatom, igyekeztem élni a kínálkozó lehetőségekkel, így megvalósulhattak a terveim - mondta a gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik