Gazdaság

2006.09.04. 02:28

Több a felszámolás

Zalaegerszeg (tt) - Évről évre egyre több felszámolási kérelem érkezik be a megyei bírósághoz, ugyanakkor párhuzamosan emelkedik a bejegyzett vállalkozások száma is.

nincs nev

Dr. Tihanyi Zsuzsanna, a Zala Megyei Bíróság csoportvezetőjének tájékoztatása szerint évente körülbelül félezer cég, vállalkozás szűnik meg a megyében. Mivel az adatokat évente összesítik, ezért idei számot még nem tudott mondani. A 2005-ös évben Zala megyében megszűnt, és a cégjegyzékből törölt cégek száma 616 volt.

A felszámolási eljárások számának emelkedésével párhuzamosan növekszik a bejegyzett vállalkozások száma is. A megyében 2005. január 1-jén 9 ezer 378 céget tartottak nyilván, az idei év első napján már 9 ezer 566-ot.

Dr. Tihanyi Zsuzsanna elmondta, idén július 1-től változott a felszámolási eljárás rendszere. Többek között szigorúbb eszközökkel lépnek fel, hogy a felszámolási eljárás bejelentése és megindítása között a vezető tisztségviselő ne menekíthesse ki a vagyont a vállalkozásból. A cég vezetőjének nem a saját maga, vagy a vállalkozás, hanem a hitelezők érdekeit kell szem előtt tartania, ellenkező esetben a saját vagyonával is felelhet. A csoportvezető kiemelte azt is, hogy a felszámolási eljárás lefolytatása korábban az adós céghelye szerinti bírósághoz tartozott. Ezt egyes vállalkozók kihasználták és a felszámolási eljárás megindulása előtt elköltöztették céghelyüket, kvázi menekültek a bíróság elől időhúzás céljából. Július 1-től azonban minden esetben az a bíróság jár el, amelynek az illetékességi területén a felszámolási kérelem benyújtásakor a bejegyzett székhely található, akkor is, ha erre vonatkozóan a vállalkozás változást jelentett be.

Dr. Tihanyi Zsuzsanna közölte továbbá, hogy a felszámolások 90 százaléka egyszerűsített formában történik, ami azt jelenti, hogy a vállalkozás anyagilag már teljesen kiürült, vagy a felszámolást végző szakemberek nem jutnak hozzá az iratokhoz, sőt, olyan is előfordul, hogy a cég vezetőjét nem tudják elérni. A felszámolási eljárások kevés esetben érnek véget egyezséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!