Gazdaság

2006.09.05. 02:29

Nem tudják, mi lesz

Zalaegerszeg (tt) - A kormány gazdasági döntései igen érzékenyen érintik a vállalkozásokat. Vannak optimista és kevésbé derűlátó vélemények, de egy biztos: a változások mostantól, ősztől jelentkeznek igazán.

nincs nev

Kérdésünkre, miszerint a gazdasági intézkedések miatt kellett-e változtani a gazdálkodás menetén, igen választ kaptunk. Az ügyvezető elmondta, hogy az adóterheket kompenzálniuk kell, ami a költségek csökkentésével jár.

- Legfőképpen az a probléma, hogy kevés a beruházás, és mindenki nyomott áron próbál piacot szerezni magának - folytatta Kozma Tiborné. - A legfontosabb a körbetartozás megszüntetése lenne, de véleményem szerint erre nem hoznak hathatós intézkedést, így a piac idővel saját magától fog letisztulni.

Barta András, a Zalaiparker Zrt. elnök-vezérigazgatója a Gyurcsány-csomag ellenére optimistán tekint előre.

- Úgy érezzük, hogy elértük azt a pontot, ahol már szolid eredménnyel tudunk működni - nyilatkozta. - További szűkülést nem tervezünk, jövőbeni fejlesztési elképzelésekben gondolkodunk. Emellett próbálunk felkészülni a megszorítások várható hatásaira is.

Mint az elnök-vezérigazgató kijelentette, a nyáron életbe lépett garantált bérminimum kérdését két menetben oldották meg. Július 1-jével megszüntették a forgalmi jutalékot és alapbéresítették a jövedelmeket. Augusztusban pedig arányrendező bérfejlesztéssel 2,5 százalékos alapbéremelést hajtottak végre.

- A nyár a mi szakmáinkban forgalom szempontjából gyengébb - folytatta Barta András. - Az augusztusi érdeklődés már lényegesen erősebb az iskolakezdés miatt a ruházati és a papír-írószer boltokban. Viszont a korábbi évekhez képest csekélyebb volt a forgalom, ebben biztosan szerepet játszik a csomag hatása. Úgy gondolom, hogy sokkal keményebben kellene fellépni a szürke- és a feketegazdaság ellen. Ha mindenki normálisan fizetné az adót, akkor nem megint azokat kellene sújtani, akik tisztességesen tesznek eleget kötelezettségeiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!