Gazdaság

2006.09.08. 02:27

Bevezetése után máris egyszerűsítették a minimum-járadékkal kapcsolatos bevallást

Zalaegerszeg - Sorozatunk minimum- járulékalapot taglaló részének megjelenését követően nem sokkal máris a járulékkedvezmény bejelentési módját illetően a Pénzügyminisztérium egyszerűsítésről döntött.

nincs nev

- Ezt mi indokolja?

- Az említett adózói kör ugyanis járulékbevallásában személyenként részletezve havonta a tényleges járulékalapul szolgáló jövedelmeket feltünteti, s ebből az adóhatóság látja, hogy a foglalkoztatott munkavállaló, társas vállalkozó és az egyéni vállalkozó jövedelme nem éri el vagy épp meghaladja a minimum-járulékalapot. Ezért felesleges ezeknek az adatoknak a külön megerősítése, így a tényleges járulékalap bevallásával a be- és kijelentés teljesül.

- Egyebekben változatlanok maradnak a szabályok?

- Igen. Az elektronikus bevallásra csak jövő évtől kötelezett és azt nem is választó foglalkoztatók, főállású egyéni vállalkozók a minimum-járulékalappal kapcsolatos bejelentéshez a korábbiakban közölteknek megfelelően a 06T1031. számú nyomtatványt használhatják. A bejelentőlap töltögetése gyakorlatilag pár hónapra szól, hiszen az elektronikus havi bevallás a minimum-járulékalappal fenyegetettek körében 2007. január hónaptól általánossá válik. Hangsúlyozandó még, hogy a foglalkoztatottaknak járulékköteles jövedelmük nagyságával kapcsolatban semmit nem kell közölniük az adóhatósággal.

- Minden jövedelemváltozást be kell jelenteni?

- Nem. Főleg jutalékos munkakörökben, változó pótlékoknál és teljesítménybérezésnél elképzelhető, hogy a havi járulékköteles jövedelem folyton módosul. Ha változó nagyságú bért kap a dolgozó, de annak összege rendszerint a törvényben előírt minimum alatt marad, az első bejelentést követően mindaddig nem kell újabb bejelentést tennie a munkáltatónak, amíg a foglalkoztatott járulékalapja a határt el nem éri. A járulékkedvezmény megtartásához tehát a minimum-járulékalap alatti bérmozgásokat nem kell az adóhatósággal közölni. Értelemszerűen a törvényi határ feletti jövedelemváltozásokról sincs jelentenivaló. Más a helyzet, ha a járulékköteles jövedelem egyik hónapban még a minimum-járulékalap alatti, másik hónapban pedig e feletti összeget ér el. Ilyenkor a nem elektronikusan valló munkáltató a határérték átlépéseket a kifizetéseket követő 15 napon belül be-, illetve kijelenti. Ezek az adminisztrációs többletek az elektronikus bevallóknál elmaradnak, így ez akár ösztönözheti már a szeptember havi önkéntes áttérését erre a bevallási módra. A bejelentőlapot használó foglalkoztatóknak és egyéni vállalkozóknak az október 12-ig tehető első bejelentésre mindenesetre a szeptember havi tényleges jövedelmek ismeretében célszerű majd sort keríteni - hívta fel a figyelmet a jogi és tájékoztatási osztály vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!