Gazdaság

2006.09.21. 02:27

Az idei szezon sem jobb

Zalaegerszeg (tt) - A Zala Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai idén július 3. és augusztus 18. között végezték ellenőrzéseiket az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken. Vizsgálták a vendéglátó egységeket, a szálláshelyeket és a nyaralási cikkeket.

nincs nev

Erdei Lehel, a Zala Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója elmondta, ezeken a konzultációkon átlagosan 10-25 cég képviseltette magát, ami egy vonzáskörzet vállalkozásaihoz képest csekély létszámot jelent. Kihangsúlyozta, annak ellenére nem javult a helyzet, hogy az előző években az ellenőrök otthagyták a kitöltött munkalapok egy példányát a vizsgált és kifogásolás alá esett vállalkozóknál, okulás céljából.

A felügyelők a nyári időszakban összesen 321 vendéglátóhelynél tették tiszteletüket, s 211 egységnél fedeztek fel hiányosságokat. Sokan még mindig nem tájékoztatják megfelelően a vendégeket az árakról, elfelejtik kihelyezni az árakat tartalmazó táblát. A forgalmazott és készleten lévő termékek beszerzési bizonylatait (vagy annak fénymásolatát) a helyszínen kell tartani, ennek ellenére néhány vállalkozó még mindig nem ismeri ezt a jogszabályt, vagy nem foglalkozik vele. Ugyanakkor elmondható, hogy csapolt sörök tekintetében a vevőket nem érte kár. Összesen 179 esetben ellenőrizték a kimért italok térfogatát, s mindössze egyetlen alkalommal szembesültek azzal, hogy a kimért sör térfogata a tűréshatár alá esett.

A felügyelőség munkatársai 22 szálláshelyet vizsgáltak meg, s összesen 13 esetben éltek kifogásolással. Probléma a tájékoztatással kapcsolatban fordult elő: az árfeltüntetéssel, a kategóriába sorolást jelző tábla kitételével. Többen nem jelezték a vendégek felé, hogy 18 év alattiaknak, illetve a 70. életévüket betöltötteknek nem kell idegenforgalmi adót fizetniük.

A nyaralási cikkek ellenőrzése kiterjedt a ruhaneműre, a törülközőre, a matracra és a strandjátékokra. A 26 ellenőrzött egység közül 20-nál merültek fel hiányosságok, 1338 terméket vizsgáltak, s 471-nél éltek kifogásolással. Legtöbb esetben nem tüntették fel az árakat, illetve hiányzott a termékről a tájékoztató címke.

Erdei Lehel beszámolt arról is, hogy a vásárlók megkárosítása visszaszorulóban van. Az ellenőrzések során 293 üzletben tartottak próbavásárlást 321 ezer forint értékben, s 16 egységben szembesültek azzal, hogy megkárosították őket, összesen 748 forint értékben.

A nyári idegenforgalmi ellenőrzések során kiszabott bírságok összege meghaladta a 11 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!