Gazdaság

2006.09.21. 02:29

A termelés a piaccal együtt bővül

Pókaszepetk (hp) - A húsipari termelésbővítésre nem sok lehetőség adódik. Az uniós nyitott határok olyan beszerzési lehetőséget kínálnak a kereskedelemnek, ami mellett a hazai termelésbővítés nagyon ritka.

nincs nev

- Idén több mint 20 millió forint értékű beruházáson vagyunk túl. A célunk ezzel - a termékek, mint a termelés lehetőségeit tekintve is - a többlábon állás megteremtése volt - mondja Kálmán Zoltán ügyvezető. - Új gépekre, nagyobb, rugalmasabb gyártási lehetőségekre volt szükségünk, ezért megnöveltük az üzemépület területét, így módunkban állt egy új töltőüzemet beindítani. Többfunkciós gépeket szereztünk be, egy új főző-füstölőt, kuttert (töltelékkeverő), újabb darálót. Mindez növelte a stabilitást.

A gyártókapacitás bővítését azonban csak a piacnöveléssel párhuzamosan lehetett megvalósítani. Ebben, mint az ügyvezető elmondta, több szempontot vettek figyelembe. Nem titkolja, részben ki tudták használni a felszámolt Zalahús helyén keletkező piaci vákumot. Nemcsak értékesítési szempontból. Több régi szakembert onnan hívtak át a pókaszepetki feldolgozóba. Ezen kívül a Coop-hálózatra is számíthatnak.

- A Második Forráscoop, mint tulajdonos révén, a Coop üzlethálózatra számíthatunk, ez körülbelül 25 boltot jelent számunkra. Ezen kívül bővítettük a kapcsolatunkat a Mecsek Füszért felé, illetve a Coop-hálózat győri, régiós központi raktárával. Nyitottunk a közületek felé, és az üzem mintegy 60-80 kilométeres körén túl Vas és Veszprém megyékbe is szállítunk - mondta Paál Péter kereskedelmi igazgató.

Mint elmondták, a fejlesztésnek nincs vége, a beruházások második ütemét jövőre tervezik. Szükség lesz az alapanyag-raktár növelésére, egy nagyobb fűszerraktárra, és a jelenlegi fizikai munkát kiváltó ládamosót állítanak üzembe, a területük még lehetővé teszi a terjeszkedést. Az üzem bevételének 70 százalékát már a magasabb feldolgozottsági fokú húskészítmények adják és csak kisebb részben a tőkehús. A növekedést bevételben kifejezve a két vezető annyit árult el, hogy tavaly körülbelül 200 millió forint volt az árbevételük, amit idén, a beruházások és a piacfejlesztés összhangjának köszönhetően 300 millió forintot meghaladó mértékben fejlesztenek. A létszámmal azonban óvatosan gazdálkodnak. A jelenlegi 21 fős kisüzemet a közeljövőben esetleg 2-3 húsipari szakemberrel bővítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!