Foci

2015.11.07. 11:37

Fokozódó verseny a szomszédban

Marian Sluka és Péntek Adrián a szlovén III. ligában szerzett tapasztalairól beszélt.

Kühne László

A jelen időszak talán nem a legdicsőbb Szlovénia muravidéki futballjában és ezért talán a látókörünkből is kiesik, de ne gondoljuk, hogy a zalai futballberkekben ne tartanák számon a megyénkkel szomszédos földrajzi egységet. Az ugyanakkor tendenciának tűnik, hogy az utóbbi hónapokban a tőlünk futballozni átjárók mintha kevesebben lennének.

Sebők József neve azért még mindig nosztalgiázásra adhat okot a lendvai főutcán, a helyi Naftánál még a szlovén első osztályban húzott le eredményes időszakot. Ezenfelül azt se feledjük, hogy – még jóval Dárdai Pál előtt – 2012 tavaszán a magyar és lentiben élő Németh Imre pro-licences szakember volt az az edző, aki jegyzett futballkultúrájú európai országban első ligás együttes – persze, hogy a Nafta – kispadján ülhetett. Polareczki Rolandra négy esztendeje lendvai légióskodása alatt még az NK Maribor is felfigyelt, aztán jött a nagy űr...

A muravidékiek, az egykor első osztályú Nafta, Mura, vagy éppen a Beltinci eltűntek a kirakatból, jelenleg a harmadik ligában szerepelnek.– Egy harmadik vonal azért mégiscsak a harmadosztály, ráadásul külföldön és nem is a távolabbi ausztriai vidékeken – kezdte a kanizsai Péntek Adrián, aki jelenleg a szlovén harmadosztály Keleti csoportjában szereplő NK Crensovci, vagyis a cserföl-diek támadója és a góllövőlista közvetlen élbolyában található.

Marian Sluka, aki a ZTE FC-ben, Pápán és a Haladásban is megfordult az NB I-ben, jelenleg is Zalaegerszegen él, de a szlovéniai NK Polana játékosa

– Természetesen egy osztrák alsóbb ligás csapat lehet, hogy pénzben jobb, de macerásabb is, ráadásul innen véleményem szerint mégiscsak könnyebb egy jegyzettebb szintre (vissza)kerülni.

A 24 esztendős Adrián annak idején Pacsa után a nagykanizsai utánpótlásba került, majd következett a kozármislenyi és osztrák időszaka, onnan pedig a szlovéniai Gyertyános. A negye-dik vonalbeli NK Panonijától volt lehetősége a második ligás NK Verzejhez, valamint a harmadosztályú Lendvához menni, ő utóbbit választotta...

– Tavasszal a Mura ellen idegenben eldöntöttem a muravidéki derbit, ez talán jó ajánlólevél volt a továbbiakhoz. Nyáron, így már a nagy ambíciókkal induló muraszombatiaknál próbáztam, de az anyagi szempontból roppant korrekt cserföldiek talán jobban bíztak bennem, így hozzájuk kerültem. Hogy mire jó egy gólokkal és asszisztokkal teli őszi szezon? Nos, így esetleg próbázás nélkül is leigazolhatja a labdarúgót egy NS Mura, vagy éppen a szintén patinás Beltinci, mely jelenleg vezeti a tabellát.Úgy tűnik, Belatincon tényleg komolyan gondolják a szezont, hiszen az együttes a Keleti csoport élén áll és a már-már „örökös bajnok” NK Odrancival ellentétben van ambíciója is a másodosztályhoz.

– Nagyon beerősített, hiszen 4-5 élvonalbeli szintű labdarúgót is szerződtetett az ND Lust Beltinci – ezek már a Zalaegerszegen elő, egykor a ZTE-ben, a Haladásban, és Pápán is futballozó 36 éves Marián Sluka szavai voltak, aki a „friss” harmadosztályú NK Polanához került az ősszel.

Péntek Adrián, aki szerint egyre nagyobb a konkurencia a Muravidéken


– A palinaiakra egy rossz szavam sem lehet, a körülmények adottak, ha maradok náluk, még munkahelyet is biztosítanának a futball mellett. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ilyen kemény a liga, tényleg van 5-6 olyan klub, mely legalább a dobogóra pályázhat. Ettől egy osztrák negyed- vagy ötödliga könnyebbnek tűnik, és ezt azért is szem előtt kell tartanom, hiszen fiatalabb már én sem leszek.

S hogy visszautaljunk a bevezetőben említettekre, hogy egyre kevesebb a Magyarországról érkező, arra Péntek Adrián alábbi gondolatai is válaszul szolgálhatnak.

– Azzal, hogy a Muravidék kikerült az első- vagy másodosztály keringéséből, talán kevésbé vonzó, de van más ok is. Egyre több a mind képzettebb horvát játékos, akik a csáktornyai és varasdi körzetből jönnek, így a szlovénok joggal gondolhatják meg, kinek is fizetnek ki havonta négy-, öt-, vagy akár hatszáz eurót, továbbá kiket próbáztatnak és milyen edzéslátogatottságot írnak elő. Ehhez pedig még hadd tegyem hozzá, hogy a szlovén harmadosztálynál szerintem a horvát nem gyengébb, erre rámutatott egy nyári edzőmeccsünk is, melyet az másodosztályba igyekvő Medjimurje Cakoveccel vívtunk. Eredményt hadd ne említsek, viszont ha a horvátok „inváziója” folytatódik, akkor valószínűleg nekünk magyaroknak sem lesz egyszerűbb a boldogulásunk Szlovéniában...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!