Foci

2012.07.01. 20:20

Eb 2012 - Történelmi spanyol címvédés

Kijev – A csoportkörben nem bírtak egymással a spanyolok és az olaszok, akik az Eb döntőjében ismét összecsaptak egymással. A találkozó már az első félidőben eldőlt a spanyolok javára.

Matók János

Vajon melyik csapatkapitány, melyik kapus: a spanyol Iker Casillas, vagy olasz kollégája, Gianluigi Buffon emeli majd a magasba a győztesnek járó serleget? Ez volt a kérdés az Európa-bajnokság kijevi döntője előtt. Ami a szigorú történelmi statisztikai tényeket illeti, az olaszok voltak esélyesebbek, hiszen nagy tornán utoljára 1920-ban, az antwerpeni olimpián kaptak ki 2-0-ra a spanyoloktól. Igen – replikázhattak hangosan erre Iniestáék hívei –, de ki az Eb és a vb címvédője? Na ugye, hogy Spanyolország!



Összefoglalva, mindkét csapat esélyesként kezdte a döntőt, de a spanyolok a lélektanilag fontos első negyedórán belül, a 14. percben máris vezetéshez jutottak: Fábregas húzott el Chiellini mellett, majd lövésszerű beadását a „pöttöm” David Silva 6-7 méterről fejelte a kapuba, 1-0. Percek múlva aztán az olaszok gólban „vétkes” védője, sérülésre hivatkozva cserét is kért. Megemberelte magát a hátrányban lévő csapat, volt is dolguk a spanyoloknak a kapujuk előtt, de hibátlanul takarítottak. Sőt, a 41. percben növelték az előnyüket: Casillas ívelése után Xavi a rá jellemző remek kiugratással hozta helyzetbe Jordi Albát, aki Buffon mellett lőtt a kapuba, 2-0.



A szünet utáni folytatásban a spanyolok kezdtek jobban, ennek ellenére Di Natale szépíthetett volna. Előtte viszont Ramos fejesénél Bonucci kezét érintette a labda, de Proenca nem látta indokoltnak a tizenegyest. A 60. percben komoly emberhátrányba kerültek az olaszok: az alig 4 perce beállt Thiago Motta fájdalmasan a hátsó combjához kapott, majd elterült a gyepen, onnan úgy vitték le.

Prandelli kapitánynak pedig már nem volt lehetősége a cserére, hiszen addigra már mindhármat kihasználta. Ezért is volt furcsa, hogy a spanyolok nem szaggatták az istrángot, bár már ők is tudták, hogy a lényegi kérdés eldőlt. Hát még a 84. percben, hiszen Torres is bevette Buffon kapuját, 3-0, majd a 88. percben gólpasszt adott Matának, aki klubtársa a Chelsea csapatában, ezzel 4-0-ra győztek a spanyolok a döntőben.

  

 

Még több Eb

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!