Erdővédő

2011.04.11. 17:00

Új erdő születik

Évente növekszik valamelyest a zalai erdők területe. Többnyire önerdősülés következtében, de nem ritka a tervezett erdősítés, mint Alsónemesapáti határában 10 hektáron.

Hajdu Péter


Messziről alig látszik a fiatal facsemete, de közelebb érve kirajzolódnak a sorok.

A gyufaszálnyi vékonyságú fácskákon itt-ott már kipattantak a rügyek, s első évét kezdi meg a frissen telepített erdő. Cseke Károly, a kisbucsai Robinia Erdőbirtokossági Társulás erdőgazdálkodója mintegy 200 hektár erdő gondját viseli a környéken, ami most újabb területtel bővült. Múlt héten fejezték be a facsemete-ültetést, s ezekben a napokban gyomirtózzák a sorközöket.

 

- Egy kis előnyt adunk a csemetéknek, hogy gyorsabban növekedjenek. Ezt most először gyomirtószer kipermetezésével tesszük, később, a következő években pedig kézzel irtjuk, kaszáljuk majd a fasorok közét-  magyarázta az erdőgazdálkodó a területet permetező dolgozókhoz érve. A betelepített részen korábban mezőgazdasági termelés folyt, miután megvásárolta, Cseke Károly is egy ideig szántóként hasznosította. De hasznot alig hozott a szántóként gyenge adottságú terület. Így a beerdősítés mellett döntött a vállalkozó. Az erdőtelepítést uniós forrásokból is támogatják. Összesen mintegy 16 600 csemetét ültettek. Nagyobb része kocsányos és kocsánytalan tölgy, erdei fenyő, de elegy fafajként jócskán található közte juhar, vadcseresznye, vadkörte, gyertyán is.

-Hamarosan megkezdődik a kerítésdrót kihúzása, a fiatal telepítésű fákat csak kerítéssel tudjuk megvédeni a vadaktól. Az első 6-7 év a legkritikusabb az új erdő életében, utána már megerősödnek a fák - mondta Cseke Károly.   


ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!