Erdővédő

2011.03.30. 16:31

Hóvirág: tévhitek és a valóság a kedvelt virágról

Számos tévhit él a zalai emberekben a hóvirággal kapcsolatban. Már az is komolyan téved, aki azt hiszi: büntetlenül szedheti ezt a hölgyek körében amúgy közkedvelt virágot.

Szalabán Attila

A hóvirág ugyanis védett növényeink egyike, komoly pénzbüntetés sújthatja mindazokat, akik letépik  mi több, árusítási céllal piacra viszik.

Gyakran hallani ugyanakkor, hogy a hóvirág elterjedését éppen a védettsége akadályozza  amennyiben ugyanis letépik, akkor állítólag jobban megerősödik a területen, következő évben több lesz belőle.


- Ebből csak annyi az igazság, hogy a hóvirág a hagymájáról képes újra kihajtani - magyarázta Kálovics József, a Park Kft. ügyvezetője. - Amúgy magról szaporodik, tehát ha virágzás közben letépik, mindenképpen gyengül a növény, és mivel nem képes magokat nevelni, semmiképpen nem lesz több belőle következő évben.

Hóvirággal kapcsolatban egy olvasónk felháborodottan jelezte felénk: nem érti, hogy Magyarországon az Európai Unió szabályaira hivatkozva miért tiltották be a növény szedését, mikor a szintén uniós Romániában engedélyezett.

- Romániában az 572007-es Sürgősségi Kormányrendelet 5A melléklete tartalmazza a hóvirágot, mint közösségi szempontból fokozott figyelmet igénylő fajt - tudtuk meg Kocsis Károlytól, a Székely Hírmondó munkatársától. - A jogszabály szerint a virágot a kijelölt helyen, a származást igazoló okmányokkal lehet árusítani, azaz csak olyan virágot, ami kertészetben termett. Egyelőre mind az árusok, mind a hatóságok fittyet hánynak a törvényre, bár például tavalyelőtt Csíkszeredában március elsején több mint kétezer csokor hóvirágot koboztak el az illegális árusoktól.



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!