Szent László Napok Nagyváradon

2018.06.17. 21:58

Hazatér egykori kertjébe Rhédey gróf

Hétfőn tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját, amelyen a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei lépnek fel egy Mátyás király korába elkalauzoló előadás keretében.

Öt év után valósult meg a nagyváradi Szent László Napok szervezőinek álma, de hétfőtől már ott fog állni a fesztiválnak az első két évben helyet adó Rhédey-kertben az adományozó szobra. A kulturális fesztivál idén is több mint száz programmal vár kicsiket és nagyokat – írja a kronika.ro.

Minden kétséget kizáróan, gróf Rhédey Lajos szobrának hétfői felavatása az idén június 18–24. között zajló nagyváradi Szent László Napok egyik kiemelkedő programpontja – de az idén immár hatodik alkalommal megszervezett kulturális fesztivál tartogat mindent, amit régi és új résztvevői elvárnak:

lesznek nívós koncertek, kulturális, hagyományőrző események, családbarát rendezvények, meglesz az elmaradhatatlan kézművesvásár, az örömfőzés, számos sporteseményt tartanak, és idén újdonságképpen lovasprogramok is várják a váradi várba, illetve az új helyszínnek számító várkertbe betérőket.

A Szent László Napok a vasárnapi nulladik nappal veszi kezdetét, amikor az érdeklődők részt vesznek az immár hagyományossá vált kerékpártúrán, és áttekernek Szent Lászlótól Szent Lászlóig, vagyis Szent László nagyváradi sírjától Szent László biharkeresztesi szobráig.

Délután virágot ültethetnek Szigligeti Ede szobra köré a felújításra váró, ám éppen emiatt kopárrá vált Bémer téren, és/vagy részt vehetnek a Boldogasszony című, Kárpát-medencei művészek alkotásaiból összeálló kiállítás megnyitóján a várban. A másnapi szoboravatás felvezetőjeként ugyanakkor Fleisz János történész tart előadást Rhédey grófról.

Hétfőn pedig végre méltó helyére kerül a büszt, benne a jövőnek üzenő időkapszulával

– mint ismeretes, abban a kertben állítanak emléket Nagyvárad mecénásának, amelyet ő maga adományozott a városnak, az állatkertnek helyet adó területtel egyetemben, és hiába nevezték el Nicolae Bălcescuról, a köztudatban ma is Rhédey-kertként él.

A délelőtti órákban lesz ugyanakkor egy, László Gyulának emléket állító konferencia, amelyre a városba érkezik Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. Szintén hétfőn tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját, amelyen a Magyar Állami Népi Együttes és vendégei lépnek fel egy Mátyás király korába elkalauzoló előadás keretében.

Mivel a nemzetpolitikai államtitkárság idénre Mátyás király-emlékévet hirdetett, az igazságos uralkodó visszatérő „vendége” lesz a fesztiválnak – lesz róla szóló régizenei est, több kiállítás is, és a legkisebbek játékos keretek között ismerkedhetnek a múlttal.

A Szent László Napokat csúcsra járató, június 22–24-ei hétvége előtti napokban számos kiállításmegnyitóra, zenei eseményre várják a szervezők az érdeklődő közönséget, hogy aztán pénteken reggeltől felpörögjenek az események, és igazi fesztiválihangulat uralkodjék el a váron és a várkerten.

Az esti koncertek során pedig fellép a Magna Cum Laude, Rúzsa Magdi, Fenyő Miklós, Andy Roll, a 100 Folk Celsius.

De a futball szerelmeseiről sem feledkeztek meg, így a vb-lázban, szurkolói sátor várja magyar kommentárral vetített mérkőzésekkel a betérőket. A részletes programról, illetve számos más érdekességről és újdonságról folyamatosan lehet tájékozódni a Szent László Napok honlapján és Facebook-oldalán.

Borítókép: kronika.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!