Életmód

2015.10.08. 11:24

Idiopátiás tüdőfibrózis hét – tudjunk meg többet az ismeretlen eredetű tüdőbetegségről

Napjainkban a legtöbb ember számára már nem ismeretlenek az olyan tüdőbetegségek, mint az asztma, a COPD, vagy a tüdőrák.

Azonban ezen betegségek mellett léteznek olyan egyéb tüdőt érintő kóros elváltozások, amelyek legalább ilyen figyelmet igényelnek, ezért idén október 5-11. között Európa szerte az idiopátiás tüdőfibrózisra hívják fel az emberek figyelmét.

Az idiopátiás tüdőfibrózis egy ritka tüdőbetegség, de sajnos annál veszélyesebb. Világszerte megközelítőleg 5 millió, általában 50 feletti korú embert érint, akik közül nagyjából 1000-1300-an élnek hazánkban, azonban számuk egyre növekszik. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. Számos tényező okozhatja, például mérgező anyagok, porok belégzése, vagy valamilyen immunbetegség, de akár jelentkezhet gyógyszer melléhatásaként is. A betegek felénél azonban soha nem derül fény a kiváltó okra, ezt jelzi a betegség neve is, hiszen az idiopátiás azt jelenti, hogy a betegség oka ismeretlen, a fibrózis pedig a gyulladásos hegesedésre utal.

A tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, végül hegesedni kezd, ami a légzésfunkció visszafordíthatatlan romlásához vezet. Fotó: ThinkStock

A betegség eredményeként egyre nehezebbé válik a szervek oxigénnel történő ellátása és nehézlégzés alakul ki, amely körülményesebbé teszi a betegek számára a mindennapi fizikai tevékenységekben való részvételt. Emellett a szárazköhögés, a levegő után kapkodás, a folyamatos súlyvesztés, a fáradtság, rossz közérzet, a fájó izmok és ízületek, valamint az ujjak végének kiszélesedése (úgynevezett dobverő ujj) mind utalhatnak erre a veszélyes kórra. A felsorolt a tünetek azonban zömében bármely tüdőbetegség esetén felmerülhetnek, amely jelentős problémát jelent a betegség diagnosztizálása során.

Szerencsére a tünetek mellett az orvosokat számos vizsgálat segíti a betegség helyes beazonosításában, amelyek pontosabb képet nyújtanak a tüdő állapotáról. Ilyen eszközök például, a mellkasi röntgen, illetve a CT, a vérvizsgálat, a különböző terheléses és tüdőfunkciós teszek, vagy akár tüdőbiopszia.

Mindezek ellenére az idiopátiás tüdőfibrózis romlása folyamatos és visszafordíthatatlan, amelyre a tudomány mai állása szerint még nincsen ellenszer. Azonban létezik olyan készítmény, amely enyhíti a tüneteket és akár 50 százalékkal lassítja a légzésfunkció romlásának éves mértékét. Emellett számos nem gyógyszeres kezelés is elérhető, amelyek megkönnyítik a betegek számára az együttélést a kórral, ilyenek például a légzőszervi rehabilitáció, az oxigénterápia vagy a tüdőtranszplantáció.

Ezek is érdekelhetik