Életmód

2014.02.09. 14:00

Óvatosan az orrcseppel

Nagykanizsa - Úgy tűnik, a nőknél lassan népbetegség az orrcsepp mérgezés. A gyógyszertárakban szinte már megszámlálhatatlan fajtájú orrcseppet lehet vásárolni.

Benedek Bálint

Ha viszont nem figyelünk oda kellően a nyálkahártya gyulladásait lohasztó hatású készítmények helyes használatra, éppen az ellenkező hatást érhetjük el.

- Simon Kíra vagyok, orrsprayfüggő - ismerte be őszintén a legnagyobb internetes közösségi oldalon a 22 éves kanizsai lány. Hét éve szoktam rá, amikor azt gondoltam, allergiás vagyok. Mire két hét múlva megkaptam az allergiavizsgálat időpontját, rászoktam erre a speciális drogra. A következő időpontnál a fül-orr gégész azt mondta: semmi bajom, csak rászoktam az orrsprayre.

Bizony Kíra esete nem egyedülálló, dr. Mihalecz Károly fül-orr gégész szerint a lohasztó orrcseppek összehúzzák a nyálkahártyát és kinyílik az orr. A gégészetben minden a ventillációról szól: ha jó az orrban, akkor kiválóan működik minden, ellenkező esetben görbe az orrsövény, ilyenkor turbulens áramlás noha kívánatos lenne nincs, hanem össze-vissza megy a levegő az orrban. Ettől pedig egy bizonyos idő után elzáródnak a melléküregek és onnantól kezdődnek a gyulladások.

- Ha eldugul az orr, elkezdünk azonnal orrcseppet használni, amikor befújunk, akkor működik a fent említett mechanizmus folytatta a szakember. A legnagyobb baj az, hogy az a hatóanyag, ami létrehozza ezt a nyálkahártya összehúzódást, kötőszöveti burjánzást idéz elő. Miközben az a cél, hogy egyre tágabb legyen az orr üreg és áramoljon befelé a levegő, a tartós orrcsepp használattól az alsó orrkagylók elkezdenek megduzzadni, megnőni és egyre romlik a légzés. Ez olyan szintet is elérhet, hogy az orrkagyló hozzáér az orrsövényhez, s gyakorlatilag átjárhatatlanná teszi a közös orrjáratot.

Dr. Mihalecz Károly úgy véli ezt a folyamatot bizonyos vényköteles gyógyszerekkel vissza lehet fordítani, vagyis le lehet szoktatni a pécienseket. Bizonyos esetekben, ha ez nem sikerül, s a beteg elégedetlen, akkor ott az operáció, amikor az orrkagylót kisebbítik.

Az orvos szerint a hangzatosan hirdetett tengervizes orrspary nem ér semmit, mindössze párásítja az orrnyálkahártyát. Ezek a szerek pusztán az adalékokban (eukaliptusz-, menta-, fenyőolaj) különböznek, a hatóanyag ugyanaz. Fontos, hogy magas páratartalmat kell kialakítani a lakásban, mely önmagában csökkenti az orrduzzanatot, akinek viszont anatómiai eltérés van az orrában, az fújthatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!