Izgalmas felfedezés

2022.03.16. 10:54

Újra felbukkant az évtizedek óta kihaltnak vélt denevér

A kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a veszélyeztetett fajt.

A természetvédők attól tartottak, már kihalt a súlyosan veszélyeztetett Hill-féle patkósdenevér, 40 év után azonban találtak egy példányt Ruandában. A kis repülő emlős (Rhinolophus hillorum) továbbra is él Ruanda Nyugwe esőerdejében. Korábban nem volt információ a populáció méretéről, és a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN súlyosan veszélyeztetettként tartotta számon – olvasható az Origo cikkében.

Döbbenetes élmény, hogy mi vagyunk az elsők, akik ilyen hosszú idő után megpillantunk egyet ezek közül a kis patkósdenevérek közül

– idézte a The Guardian Jon Flanderst, a nemzetközi denevérvédő szervezet, a Bat Conservation International, BCI igazgatóját.

A texasi központú nonprofit denevérvédők két ruandai szervezettel közösen végeznek felmérést az őserdőben 2013 óta. 2019-ben egy 10 napos, barlangokat vizsgáló expedíció talált rá a denevérre.

Azonnal tudtuk, hogy a denevér, amelyet elkaptunk, szokatlan és izgalmas. Arcvonásai már-már komikusan túlzónak tűntek

– magyarázta a Winifred Frick, a BCI tudósa.

Mégis további 3 év telt el, amíg bebizonyosodott, melyik fajhoz tartozik a denevér.

Az éjszakai repülő emlősöknek régóta keltik rossz hírét, vámpíroknak, betegségek közvetítőinek tartják őket, az új koronavírus okozta járvány sem sokat javított a helyzetükön, miután tudósok szerint valószínűleg tőlük származik.

A kis 2 grammos dongódenevértől az óriási, másfél méteres szárnyfesztávolságú Fülöp-szigeteki repülő rókáig az összes szárazföldi emlős ötödét teszik ki a denevérek. Az IUCN által vizsgált 1321 faj nagyjából 40 százaléka számít veszélyeztetettnek, ez nagyrészt emberi tevékenységeknek, például az erdőirtásnak és az élőhelyek eltűnésének számlájára írható. A Ruandában dolgozó kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a veszélyeztetett fajt.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#denevér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!