Kampány

2022.01.15. 12:02

Tizenháromezer fát ültetnek Szlovéniában a gleccserek védelmében

A kampány keretében egy kis jégdarabot juttatnak el a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglav-hegy gleccseréből a pekingi téli olimpia helyszínére.

A Triglav-gleccser Pekingben kampány keretében, amelynek során egy kis jégdarabot juttatnak el a Júliai-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglav-hegy gleccseréből a pekingi téli olimpia helyszínére, minden egyes megtett kilométer után fát ültetnek Szlovéniában - közölte a Szlovén Olimpiai Bizottság (OKS) szerdán, hozzátéve, hogy legalább tizenháromezer facsemetéről van szó.

A bizottság decemberben indította el a kampányt, hogy felhívja a figyelmet a gleccserek megőrzésének szükségességére.

A szimbolikusan Triglav Olimpiai Jégnek vagy Tolinak nevezett gleccserdarabot egy hibrid jármű szállítja Pekingbe, és a téli olimpiai játékok ideje alatt ott ki is állítják.

Az OKS közleménye szerint a kampány most erdőfelújítással is bővült, és a gleccserdarab által megtett minden kilométer után egy fát ültetnek el, összesen öt hektár területen. A szlovén Jozef Stefan Intézet Energiahatékonysági Központjának számításai szerint a fiatal fáknak körülbelül hét hónapra lesz szükségük, hogy a légkörből eltávolítsák a teljes szén-dioxid-mennyiséget.

Az OKS hozzátette, hogy a gleccsermintát szállító csapat Ciril Komotar szlovén autós vlogger vezetésével eddig 5720 kilométert tett meg, és jelenleg Oroszországban tartózkodik.

Amellett, hogy felhívja a figyelmet a világ gleccsereinek eltűnésére, a csapat az út során dokumentálja majd azokat a bevált gyakorlati példákat is az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való átmenet előmozdításában, amelyek segítségével az egyének fenntarthatóbb életet élhetnek - hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!