elszomorító

2021.08.27. 11:24

Drótcsapdában pusztult el három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris

Az Indonézia legnyugatibb tartományában lévő Buboh falu lakói fedezték fel a tetemeket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Drótcsapdában pusztult el három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris, egy anya és két kölyke – közölte pénteken az Aceh tartománybeli természetvédelmi hatóság.

Az Indonézia legnyugatibb tartományában lévő Buboh falu lakói fedezték fel a tetemeket kedden, majd jelentették az esetet a hatóságnak.

„Az anyaállat nyaka és bal hátsó lába akadt a drótcsapdába, amelyet vaddisznóknak állítottak, de nyilván bármilyen más állat is belesétálhatott. Nagyon elszomorított bennünket a baleset” – mondta Agus Irianto, Aceh természetvédelmi hivatalának vezetője.

A ma élő tigrisalfajok közül a legkisebb a szumátrai tigris, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorol. Becslésük szerint csupán négyszáz maradt belőlük a vadonban. A másik két indonéziai alfaj, a bali és a jávai már kihalt.

A tigrisek számának fogyatkozása jórészt esőerdei élőhelyük elpusztítása és az orvvadászat számlájára írható, testrészeik iránt nagy keresletet támaszt az úgynevezett hagyományos kínai orvoslás.

Június végén a tartomány egy másik falujában, Kapa Sesakban találták meg egy nősténytigris tetemét, amely valószínűleg méreggel szennyezett kecskét evett.

Augusztus közepén egy hét-nyolc év körüli hím tetemére bukkantak a nyugat-szumátrai Pasamanban.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!