bűncselekmény

2021.03.29. 11:37

Csaknem kétszáz teknőst akartak egy bőröndben kicsempészni Galápagosról

A Csendes-óceánban elzártan lévő szigetcsoporton világviszonylatban a legnagyobb a kizárólag ott megtalálható fajok száma.

Indefatigable Island Giant Tortoise (Chelonoidis porteri), Santa Cruz, Galapagos. Biosphoto / Jean-Paul Chatagnon (Photo by Jean-Paul Chatagnon / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Jean-Paul Chatagnon

A Galápagos-szigetek egyik repülőterének munkásai 185 teknőst fedeztek fel egy bőröndben.

Az állatokat Ecuador szárazföldi részére csempészték volna – közölte az ecuadori környezetvédelmi minisztérium a Twitteren. Egy rutinellenőrzésen találták meg vasárnap az állatokat, a rendőrség nyomozást indított.

A környezetvédelmi miniszter, Marcelo Mata elítélte az Ecuador vadállatai és természeti öröksége ellen elkövetett bűnt. Az állatcsempészeket a Galápagos-szigeteken 1-3 év börtönnel büntethetik.

Egyedülálló állat- és növényvilága miatt az Ecuadortól ezer kilométerre nyugatra lévő vulkáni szigetek 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek. A szigetcsoporton él a galápagosi óriásteknős, az eredetileg ott honos 15 teknősfaj közül három már kihalt.

A Csendes-óceánban elzártan lévő szigetcsoporton világviszonylatban a legnagyobb a kizárólag ott megtalálható fajok száma. A szigeten 1835-ben tett látogatása és különleges állatvilágának megismerése inspirálta Charles Darwint evolúciós elmélete megalkotására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!