abszurd

2020.08.04. 15:37

Éjjel félóránként hangosbemondón üvöltik az embereknek, hogy csend legyen

Furcsa módon próbál Nizza vezetése harcolni az éjszakai rendbontás és hangoskodás ellen, ugyanis fél óránkét hangosbemondón mondják be a város legforgalmasabb pontjain, hogy tilos közterületen a lakók nyugalmát megzavaró dolgokat tenni.

In Nice, the Municipal and National Police Brigades make night rounds on the beach to enforce the municipal decree prohibiting the consumption of alcohol after 18H. The police also check bars at night to verify the application of the barrier gestures. A Nice, les brigades de Police Municipale et Nationale font des rondes de nuit sur la Plage pour faire respecter larrete municipal interdisant la consommation dalcool apres 18H. La police controle aussi les bars de nuit pour verifier l application des gestes barriere.

Forrás: AFP / Hans Lucas

Fotó: Arie Botbol

Az új módszer sokaknak nem teszik, diktatórikusnak tartják és sérelmezik a személyes szabadság megsértését – írja a V4NA hírügynökség.

Különös módon próbálja meg a dél-franciaországi Nizza városvezetése megfékezni a hangoskodó és rendbontó csoportosulásokat, ugyanis este 9 és hajnali 2 óra között félóránként hangosbemondón figyelmeztetik az embereket, hogy kerüljék a környék lakóinak nyugalmát megzavaró tevékenységeket.

Az előre felvett és igencsak gyakran lejátszott szöveg értelmében tilos a városban közterületen alkoholt fogyasztani, nem engedélyezett továbbá a csoportosulás és a hangos zenehallgatás a tengerparton, illetve arra is megkérik az embereket, hogy ne dobják el az utcán a szemetet, végül pedig felhívják a figyelmet a koronavírus miatti egészségügyi intézkedések és a társadalmi távolságtartás betartásának fontosságára.

Nizzában már a karantén kezdetén, márciusban is alkalmaztak hasonló módszert, akkor ugyanis drónra szerelt hangosbemondóval figyelmeztették a lakosságot a kijárási korlátozás szabályainak betartására.

A város polgármester-helyettese, Anthony Borré a Nice-Matin regionális napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a városvezetés szerint hangosbemondós módszer azért is jó ötlet, mert csoportosulás vagy rendbontás esetén közvetlenül a zavargókat lehet megszólítani egy előre rögzített felvétel lejátszásával és így nagyobb eséllyel meg lehet őket fékezni.

A kissé futurisztikus módszer azonban sokaknak nem tetszik, vannak, akik szerint ez a fajta felügyelet túlságosan diktatórikus és sérti az emberek személyes szabadságát, az embereknek az az érzése, hogy állandóan figyelik őket, arról nem is beszélve, hogy egész éjjel fél óránként hallható hangos üzenettel hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy maradjanak csendben.

Borítókép: itt épp rendőri szóval tessékelik el az embereket a nizzai tengerpartról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!