Egyéb

2012.02.04. 13:20

Megnyomták a gombot: II. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás

Hunyoríts, akkor tisztábban kirajzolódik... - biztatja partnerét az egyik látogató a Hevesi Sándor Színház emeleti galériájában, a II. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás meglepetés képe előtt. A szemtornára késztető mozaik ugyanis 3800 apró fotóból áll össze.

Magyar Hajnalka

Kollégánk, Pezzetta Umberto a fejébe vette, hogy a sajtófotósok második kiállításának egyik attrakciójaként a Zalai Hírlap számára készült képekből amolyan lokálpatrióta puzzle módjára kirakja a megyeszékhelyi Deák tér látványát, a haza bölcse szobrával és a bíróság épületével.

A munkához temérdek portréképet használt fel. Így aztán a jókora fotómontázs (233x159 cm) akár szimbóluma is lehet a tárlatnak, hiszen azt fejezi ki: a város mi vagyunk. Belőlünk, arcunkból épül, nekünk nyit teret.

Hogy mire is? Ezt zengi el az immár második alkalommal megrendezett sajtófotó kiállítás, ahol öt Zalaegerszegen ténykedő fotós hordja elénk éves termésének legjavát. Mégpedig Katona Tibor (37), aki épületgépésznek tanult, de már 13. éve vadássza kamerájával a csont nélküli kosarakat s egyéb témákat; Ohr Tibor (29), aki Kőszeg bérceit hagyta oda a zalai dombokért és újsághasábokért; Pezzetta Umberto (47), a ZH fotórovatának vezetője, aki azt szereti, ha a láthatónál egy kicsivel többről szól a kép; Seres Péter (43), a tárlat ötletgazdája, aki egykoron a Tarhonya zenekarban muzsikált, ma pedig a város hivatalos fotósa; no meg Varga György (41), aki a kanizsai fotóklubban ismerkedett a szakmával, ám már több mint egy évtizede a Magyar Távirati Irodának dolgozik.

Ők öten tavaly vettek egy nagy levegőt, s belevágtak, hogy a sajtófotó kiállítás világszerte népszerű műfaját vidéken is meggyökereztessék. A szuflából 2012-re is futotta. Mint ahogy szerencsére a város segítő támogatásából is, aminek köszönhetően 2011 történései, közéleti, kulturális és sporteseményei az újsághasábokat odahagyva nagy méretben is megmutatkozhatnak. Mintegy száz felvétel: életképek, szocio- és riportfotók segítenek felidézni az elmúlt év pillanatait. Köztük jó pár olyat, ami a naptártól független, örök tanulságokat, érzelmeket sűrít magába. Katona Tibor Elrugaszkodva című felvételét nézve például belegondolhatunk, mit jelent egy kerekes székhez kötött mozgássérült számára hőlégballonnal elemelkedni a földtől... Pezzetta Umberto sorozatán az erdélyi Grosu Lacika zalaegerszegi rehabilitációját kísérhetjük nyomon, amint kiszabadul a kóma utáni teljes tehetetlenségből. Ohr Tibor A zongorista című képe zenészsorsot fest elénk, Varga György Távozóban című felvétele pedig lélektani metszet a sportvilágból. Seres Péter kamerája az önfeledt örömnek is teret nyit, bemutatva a megyei bajnokságot megnyerő Andráshida SC győzelmi mámorát, vagy a KISZÖV Táncegyüttes jubileumi fellépését.

És sorjáznak tovább a képek a botfai robbanásról, ahol illegális fegyverarzenál okozott tragédiát, a népszerű prósza- és egyéb fesztiválokról, húsvéti locsolásról, hosszútávúszásról, elegáns bálozókról, tomboló bulizókról, hajléktalanokról, művészeti produkciókról, és még a kormányablakba is bekukucskálhatunk, ráadásul hátulról...

A digitális fotózás korát éljük, ma már csak néhány elkötelezett veterán ragaszkodik a klasszikus filmes eljáráshoz. Az új technika sok mindent tud, sok mindent megenged, és könnyen hozzáférhető, a legtöbb mobiltelefonnal lehet fényképezni. Mindezen erények azt a könnyelmű képzetet kelthetik, hogy gyerekjáték az egész, az ember csak nyomja a gombot és máris teli a memóriakártya kitűnő felvételekkel. Persze, a gombot meg kell nyomni. Csak éppen nagyon nem mindegy, mikor. Mert ezen múlik, hogy sikerül e pixelekbe sűríteni drámai sorsokat, elkapni egy feltárulkozó tekintetet, kompozícióba rendezni a kusza valóságot.







Sajtófotó


 II. Zalaegerszegi Sajtófotó - Az előkészületek



Kapcsolódó cikkeink: 

Sajtófotó Kiállítás: képekben mesélik el Zalaegerszeget (fotókkal, videókkal) 

Kit izgat a tehén fara? Fotósok kereszttűzben 

I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás 

Nem hisz a szemének! 

Sajtófotó a suliban 

Sajtófotók a Sallában 

Budapestre érkezett az I. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!