Egyéb

2011.08.09. 06:20

Lenti - Gyógyulás és kikapcsolódás egy helyen

A határ menti kisváros alig több mint három évtizede került fel a hazai turisztikai térképre, ám ezen időszak alatt az egyik legkedveltebb üdülőhelye lett a megyének. Mindehhez az alapot a nemzetközi hírű gyógyfürdő teremtette meg.

Gyuricza Ferenc

- Nagyon kellemesek a tapasztalataink, elsősorban az itt élők mentalitását, vendégszeretetét illetően - felelte kérdésünkre. - Kérés nélkül mindenben a rendelkezésünkre állnak, össze sem lehet hasonlítani azzal, amit odahaza tapasztalunk. Látszik, hogy ez már valóban az ország nyugati része. Az imént a kisvasútról kérdeztünk valamit, bőséges információhalmazzal láttak el bennünket.

Felesége mindezt megtoldotta azzal, hogy a fürdő és annak környezete, a hatalmas tágas tér is elnyerte tetszésüket. Első alkalommal jártak Lentiben, harminc fős csoport részeként érkeztek. Ugyan az időjárás nem kedvez a nyaralásnak - voltak a csoportból olyanok, akik három nap után haza is mentek -, ők azonban igyekeztek feltalálni magukat. Ezért érdeklődtek a kisvasút iránt is, illetve miután egyikük édesapja Lentiben volt katona, ugyancsak tervbe vették a volt laktanya meglátogatását.

A röpke beszélgetes során mindvégig mellettünk sertepertélő hétéves Kerényi Gábor Manónak az élménymedence nyerte el tetszését, bár a fiatalember azt nem értette, miért nem lehetett a csúszdát folyamatosan használni. Más arra panaszkodott, hogy a német vendégek szinte teljesen kisajátítják maguknak az élményelemeket, a nyakzuhanynak például a közelébe sem lehetett jutni. Egy férfi pedig az üzemeltetéssel kapcsolatos észrevételeit zúdította ránk, mint mondotta, szigetelőszalaggal áttekert villamosvezetékek lógnak az öltözőkabin falából, de azt is nehezményezte, hogy több kilós vasalkatrészt helyeztek el a fülkében a fürdő munkatársai. Véleménye szerint ezeket a balesetveszélyes helyzeteket odafigyeléssel el lehetne kerülni, ezért nemcsak velünk osztotta meg tapasztalatait, hanem a termálmedencénél szolgálatot teljesítő úszómester figyelmét is felhívta azokra.

- Több, mint tíz éve járunk Lentibe, nemcsak nyaranta, hanem a téli időszakban is. Kedvezményesen tudunk jegyet vásárolni, megéri idejönni, illetve a fürdő környezete is nagyon tetszik. A város ugyancsak szépen fejlődik, minden évben történik itt valami - mondja a dobronaki Bertalanics Aranka. Ez utóbbi mondattal többen is egyetértenek. A Zalaegerszegről érkezett Takács Zsuzsannának szintén van összehasonlítási alapja.

- Hosszú időn keresztül a közeli Ortaházán éltem, jól ismerem tehát Lentit - mondja a hölgy. - Évente egy-két alkalommal biztosan eljövünk, elsősorban a fürdőre, amelyet a hatalmas zöldövezeti része miatt kedvelek igazán. A város évről évre folyamatosan újul meg, jó látni ezeket a változásokat. Az ajkai Horváth Árpádné is visszatérő vendégnek számít a zalai kisvárosban, már öt esztendeje rendszeresen megfordul Lentiben, a termálmedence jótékony hatását dicséri, mint mondja, legutóbb a Vas megyei Mesteriben nyaralt két héten keresztül családjával, ám a lenti fürdő által kínált lehetőségek sokkal kedvezőbbek, főleg a fedett rész megújulása óta.

- A fürdő fedett részlege az elmúlt évben történt fejlesztésnek köszönhetően jelentősen bővült, közel ezer négyzetméterrel nőtt az alapterülete - foglalta össze röviden Csuka Zoltán marketingvezető. - Ennek keretében kialakításra került egy 630 négyzetméter nagyságú pihenőtér, pihenőágyakkal és fűthető pihenőpadokkal, továbbá egy különálló szaunavilág, benne egy 70 és egy 90 kilencven Celsius-fokos finn szaunával, egy aroma- és infraszaunával, valamint saját pihenőtérrel, pihenőágyakkal, szaunakerttel. A kisgyermekek részére egy pancsolómedence is épült, ezáltal a fedett fürdő szolgáltatása is háromgenerációssá vált, hiszen ma már minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő fürdési élményt. Bővült az öltözőszekrények száma, valamint egy új főbejárat is létesült modern elektronikus, úgynevezett chip-karórás beléptetőrendszerrel. Az átalakításnak részét képezte továbbá a belső részen lévő úszómedence felújítása.

Csuka Zoltán hozzátette, a fedett csarnok bővítésének célja az volt, hogy a városba látogató vendégek igényeinek megfelelő színvonalú turisztikai terméket alakítsanak ki, ezáltal növeljék a látogatottságot és a jövedelemtermelő képességüket, illetve mérsékeljük a szezonalitást. Az akadálymentes közlekedés révén az épület a mozgássérültek számára is könnyen elérhető lett. A termálfürdőbe érkező vendégek a parkolót ma már díjmentesen használhatják, s megújult az étterem is, amelyben egy kávézórészt alakítottak ki. Az emeleti részen továbbra is gyógykezeléseket végző részleg, illetve komplex szépségfarm üzemel. A markatingvezető szerint valószínűleg ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhető, hogy az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva a fürdő vendégforgalma néhány százalékos növekedést mutat.

A városban pihenő turisták a gyógyfürdő mellett az éttermek és a vendéglátóhelyek kínálatát dicsérték. A német Thorsten Löchte szerint fenséges ízek párosulnak kedvező árakkal:

- Amikor a magyar konyha szóba kerül, mindenki a gulyásra gondol - sorolja. - Én úgy tapasztalom, vannak más különleges ételek is, ettem már Lentiben nagyon finom gombát, kóstoltam vadat és prószát is, s eddig még egyszer sem csalódtam.

Apróbb észrevételeket persze a vendéglőkkel kapcsolatban is tesznek a megkérdezettek. Egy szlovén hölgy azt meséli, bár nagy létszámú társasággal érkeztek, az étterem főpincére nem engedte összetolni az asztalokat. Ezen úgy megsértődött, hogy a kérdőívünkön a város éttermeinek színvonalára vonatkozó kérdésre igencsak alacsony pontszámot adott. Érte kritika a vendéglők mellékhelyiségeinek állapotát, de azt is hiányolták, hogy a kávé mellé automatikusan nem szolgálnak fel vizet, mint az a színvonalasabb helyeken dukál.

Az éttermek és a vendéglátóhelyek mindezekkel együtt is jó értékelést kaptak, akárcsak a város vendégszeretete. Pozitív véleménye volt a megkérdezetteknek a kerékpárutakól, a sportolási és kirándulási lehetőségekről, dicsérték a kisvárost övező természeti tájat, illetve a település nyugodt légkörét is. Rosszul szerepelt ugyanakkor a kulturális kínálat, ez már évek óta az egyik gyenge pontja Lentinek. Találtunk vendéget, aki azt mondta: napok óta csak unatkozik, egy normális program miatt - legyen az mozi, diszkó vagy akár koncert - el kell hagynia a várost.

Vezet vagy iszik
A közbiztonság helyzetét illetően is eltérőek voltak a vélemények, beszéltünk olyan magyar vendéggel, akit a strand területén loptak meg. Egy osztrák férfi arra panaszkodott, még egy sört sem ihat meg, ha autóval akar közlekedni.


Az eddig megjelent települések (kattintson az alábbi címre): 

Miért mennénk a tengerre, ha itt van Keszthely?

Kehidakustány: a Balatonról is megközelíthető

Hévíz - Ahol az ember lelke is gyógyul

Ha esik, ha fúj: Györök örök

Gyenesdiáson a Balaton a Riviéra


A 2010-es év nyertese: Zalakaros (kattintson az alábbi címekre)
Zalakaros a legkedveltebb zalai nyaralóhely 
Legkedveltebb nyaralóhely: a különdíjat is Zalakaros nyerte!


Legkedveltebb nyaralóhelyek - Klikk ide dossziénkért!  



Visszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!



Keressen programot! 

Nyár 2011

Balaton 2011

További zalai programok itt!



Turizmus dosszié itt!

 


























A 2010-es év nyertese: Zalakaros (kattintson az alábbi címekre)
Zalakaros a legkedveltebb zalai nyaralóhely 
Legkedveltebb nyaralóhely: a különdíjat is Zalakaros nyerte!


Legkedveltebb nyaralóhelyek - Klikk ide dossziénkért!  



Visszatekintés a 2009-es versenyre
A legkedveltebbek: Balatongyörök és Lenti (képgalériával)
A kérdésekre 15 pontot adhattak a véletlenszerűen kiválasztott turisták, fürdőzők, ez alapján alakult ki a sorrend, amelynek élére Balatongyörök került, Gyenesdiást, illetve Hévízt előzve meg. 
A Zalai Hírlap honlapján zajló szavazás végeredményeképpen Lenti végzett az első helyen.
Olvassa el a teljes cikket - KLIKK IDE!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!