2011.05.09. 02:27
A babos ételek itthon és külföldön is népszerű eledelek
A bab régi, közkedvelt eledel hazánkban is. A különböző babfajták (fehér, tarka) beltartalmi értéke, s vastartalma felől érdeklődött Nyul Lajosné gelsei olvasónk.
Mint Éder Katalin zalaegerszegi dietetikustól elöljáróban megtudtuk, a tudományos tápanyagtáblázat nem tesz különbséget a két babfajta között.
- Számos ország, mint például Mexikó vagy India étrendjében nemzeti eledelként szerepel a szárazbab, amely rostban és fehérjében egyaránt gazdag. De ezenfelül ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz. Utóbbiak közt említhető a miacin (B3) és a folsav, az ásványi anyagok közül pedig tartalmaz vasat is - mondta a szakember. Hozzátette, hogy a másodlagos növényi anyagok, mint a szaponinok és a polifenolok rákmegelőző hatásúak és erősítik a szervezet ellenálló képességét. Arra is felhívta a figyelmet, igaz, hogy a rostok puffasztanak, de egészséges bélflórát biztosítanak. Mivel ezek lassan szívódnak fel, a cukorbetegeknek is javasolják a hüvelyes ételeket.
Éder Katalin a bab értékes tulajdonságainak egyikeként említette, hogy például tíz dekagramm szárazbabból fedezni tudjuk a napi rostszükségletünk több mint felét. A fekete mintázatú disznóbab a szakirodalom szerint rendkívül jó fehérjeforrás. Az elmondottakhoz amolyan használati útmutatóként azt is hozzátette, hogy a kínai gyógyászat szerint a babot kora este vagy délután célszerű fogyasztani, akkor könnyebben emészthető.
- Bizonyított tény, hogy a régebben termelt babfajoknak a mostaninál még jobbak voltak a beltartalmi értékei. Valóban lényeges fehérje- és rostforrás, a vegetáriánus étrendben nagyon jó építőanyagnak számítanak. Ha adatokkal akarjuk alátámasztani, akkor elmondhatjuk, hogy tíz dekagramm sima szárazbab fehérjetartalma 21-22 gramm közötti, a vastartalma pedig 7-8 milligramm - emelte ki Éder Katalin.
A továbbiakban más, hasonló ételekre is felhívta a figyelmet.
- Mindenkit arra biztatnék, hogy a kevésbé ismert hüvelyeseket is iktassa az étrendjébe. Ilyen például a csicseriborsó, amiből nemcsak falafelt lehet készíteni, hanem áztatás és főzés után a hagyományos babokhoz hasonlóan a magyaros konyhatechnikának megfelelően főzeléket, tökmagolajos salátát, vagy szendvicskrémet is.Ű
Bud Spencer kedvence és a szoroskodó rebarbarabokrok (Receptekkel)