Egyéb

2010.08.22. 18:02

Svédek is beleszerettek

A határ szlovén oldalán, Gáborjánházától alig két kilométerre fekszik Genterovci (avagy Göntérháza), Nenad Jovanovic faluja. A magyarul is remekül beszélő férfi a Csepel-Pannónia márka elkötelezett gyűjtője.

Varga Andor

A régi járművek, egyéb ipari termékek iránti szenvedély irányultságát talán nem annyira a márka iránt fellobbant olthatatlan vonzalom, mint inkább a józan megfontolás határozta meg; de - mint a régi időkben köttetett némely házasságok esetében lenni szokott - az együtt töltött idő meghozta a már eltéphetetlen érzelmi köteléket is.

- Nagyjából tizenöt éve, hogy elkezdtem gyűjteni ezeket a motorokat - mesélte Nenad Jovanovic. - Korábban is gyűjtögettem, régi rádióm volt már száznál is több, de a dolog nem volt továbbvihető: el kellett kezdeni eladogatni őket, idehaza lassan nem jutott hely nekünk, a családnak. Aztán ahogy ürültek a garázsok, lassan rátértem a járművekre. S hogy miért a Csepel-Pannónia? Annak idején nekem is volt ilyen motorom. Ráadásul ezt a márkát érni el a legkönnyebben, ár és utánajárás szempontjából is. Menő nyugati motorokat annyian gyűjtenek, gondoltam, én próbálkozom valami kevésbé népszerűvel.


Más kérdés, hogy menet közben kiderült: a kontinensen rengeteg még a pannóniás. Nenad Jovanovic időközben nemzetközi baráti kört is szervezett a márka tiszteletére, s így hasonló svéd, norvég, német tömörülésekkel került kapcsolatba. Meglett öregurak járják még az utakat ezeken a motorokon, melyekből anno sokat exportáltak, s melyekbe aztán sokan lettek egy életre szerelmesek - meséli.

A Csepel-Pannónia teljes típussorból a göntérházai garázsokból ma már csak négy darab hiányzik, természetesen a legnehezebben beszerezhetők. De a tulajdonos eltökélt: biztos benne, hogy egyszer teljes lesz az arzenál.

- Van feleségem, két gyerekünk, munkánk; a motorokon kívül van tehát sok minden más is az életben - hangoztatta a gyűjtő. - Van időm és türelmem is kivárni a legjobb lehetőséget, járom a motorbörzéket és keresem az alkatrészeket. Aztán kezdődhet itthon a bütykölés!


Pannit hölgyeknek szánták
A Pannónia motorkerékpárokat 1954 és 1975 között gyártották a Csepeli Motorkerékpárgyárban. Az évtizedek alatt 689 039 készült belőlük. Az üzemben saját márkanéven korábban is építettek motorkerékpárokat, a Pannónia közvetlen elődjének a 250-es típusjelű számít. Nenad Jovanovicnak tizennégy motorja van meg a sorozatból, köztük oldalkocsis, motorkulis (utánfutós) változat, illetve egy kifejezetten hölgyeknek készült Panni nevű, a mai robogók őse, 1961-ből.

Ezek is érdekelhetik