Egyéb

2010.08.26. 09:08

Hogy a kép tényleg szép legyen

Új számítógépünk összeállításakor akár ki is hagyhatjuk a videókártya megvételét, hiszen rengeteg alaplap integrált grafikai chippel rendelkezik. Ha azonban minőségi képet szeretnénk, erre is szánjunk egy kis időt.

Szalabán Attila

A videókártyák ára talán a legváltozatosabb a számítógép-alkatrészek között: kaphatunk olcsót, alig 10 ezer forintba kerülőt, de bizony akadnak több 100 ezer forintunkat felemésztő típusok is. Utóbbiak természetesen már speciális célokra is felhasználhatók.

- Az alapkártyák persze csak alapfeladatokat képesek megfelelő szinten ellátni - magyarázta Goór Gábor, a nagykanizsai Microsystem 2001. számítástechnikai üzlet értékesítési menedzsere. - A kicsit drágább típusok már támogatják a játékokat, biztosabbak lehetünk abban, hogy egy-egy új szoftver kipróbálásakor nem fog akadozni a képernyőnk. A drága videokártyák pedig már jelentős hűtőrendszerrel vannak ellátva, nagyobb sebességű memóriával vannak felszerelve. Ez egyébként manapság 256 megabyte-tól a 2 gigabyte-ig terjed általában.

A grafikai kártyák a számítógépeken belül úgynevezett AGP vagy PCI-E csatlakozón keresztül építhetők be a rendszerbe. A kettő egymással nem cserélhető, szóval érdemes odafigyelni, hogy az alaplapon lévő csatlakozóaljzat és a videokártya kompatibilis legyen egymással. Az újabb típusokat ráadásul a tápegységbe is be kell kötni, tehát elképzelhető, hogy azt nagyobb teljesítményűre kell cserélni.

 

 

 - A videókártyákon kívülről három fajta csatlakozót találhatunk, melyek segítségével valamilyen képernyőhöz köthetjük a számítógépet - tette hozzá Goór Gábor. - A D-Sub, vagyis a régi VGA csatlakozó szinte mindegyiken felfedezhető, jellegzetes kék színéről könnyen felismerhetjük. Ezekhez egyébként jelentek meg átalakítók, ha modernebb monitorral kívánjuk összekapcsolni. A DVI csatlakozó típusától függően alapvetően digitális jelet ad ki, mely a hagyományosnál jobb képminőséget biztosít. Mostanában a legújabbnak a HDMI csatlakozók számítanak, melyek segítségével még az LCD-tévére is kivihető a számítógép képe, s ez még a hangot is képes átvinni! Goór Gábor elárulta: szakmai tapasztalata alapján az ASUS és az MSI termékeit tartja a videókártyák között a legjobb szívvel ajánlhatónak. Ezen típusok mellett szól többek között a több éves garancia - ami nem utolsó szempont - és a kártyák megbízhatósága.

Digitális rovatunk további cikkei itt!

Címkék#monitor

Ezek is érdekelhetik