Egyéb

2010.08.31. 05:27

A csőgörény és más társai

Forró, lehetőleg lobogó víz, zsíroldó és sósav - ezek a háztartási szennyvízhálózat csöveinek falán lerakódó zsír legjobb ellenszerei, válaszolhatjuk érdeklődő olvasóinknak.

zaol.hu

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy a toalettben vagy a mosogatóban leengedett tartalom visszafelé erőlködött. Ha szerencsénk van, valóban csak erőlködésről van szó, s nem kapaszkodik vissza a látóterünkbe, megzavarva lelki nyugalmunkat. De ha mégis...

- Az esetek többségében a mosogató szokott eldugulni, mikor a háziasszonyok kevés forró vizet használnak - magyarázta Sulyok Csaba, dugulás-elhárítással foglalkozó nagykanizsai szakember. - Ilyenkor az ételmaradékokból származó zsír lerakódik a cső falára, szűkítve annak keresztmetszetét. Ami rövid idő alatt annyira beszűkül, hogy egy nagyobb falat beleszorul, aztán se előre, se hátra. Hiába öntögetjük literszám a hipót a lefolyóba - helyette a zsíroldó ajánlott. Szedjük szét a szifont is, s takarítsuk ki. Az összerakáskor ügyeljünk az illesztésekre, ellenkező esetben eláztatjuk a bútort. A szakember hozzátette: zsírt soha ne öntsünk a mosogató-lefolyóba, de ha nincs más megoldás, rögtön küldjünk utána forró vizet, zsíroldót is.

A fürdőszobában a kád előtti összefolyók szoktak eltömődni, ezek nemcsak zsírral, hanem hajjal, mosószer-lerakódással telnek meg, a zsíroldó és a forró, lobogó víz általában esetükben is hatásos szokott lenni. Ha pedig a toalett is beáll , merjük ki belőle a vizet, s öntsünk bele sósavat - viszont arra kell figyelni, hogy a fém alkatrészeket megmarja. Összetorlódott, összeállt WC-papír, nedves törlőkendő és tampon landolnak gyakran a WC-csészében.

- Előfordul, hogy már a boltban kapható, úgynevezett csőgörény sem segít - mondta a szakember. - Ilyenkor nem szabad sokáig várni, hívjunk hozzáértőt. Ugyanis annyira összecsomósodik a vezetékben feltorlódott anyag, hogy szét kell szedni a vezetéket. Ez viszont a járólap felbontása nélkül nem megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!